Neizvjesno i napeto
19

Ponedjeljak odlučujući za usvajanje budžeta FBiH, na sastanku samo predstavnici SDA, SBB i HDZ

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koalicioni partneri sastat će se u ponedjeljak kako bi pokušali da zakažu sjednicu Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi konačno trebao biti usvojen potpuno neizvjesni budžet Federacije BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Esad Bašagić kazao nam je da bi na sutrašnjoj sjednici Kolegija oba doma Parlamenta FBiH trebalo da bude zakazan termin održavanja sjednice Parlamenta.

Međutim, predsjednik Kluba Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić potvrdio nam je da nije pozvan da prisustvuje sjednici, što znači da će na sjednici prisustvovati samo predstavnici SDA, SBB-a i HDZ-a BiH.

Postavlja se pitanje da li je usvajanje budžeta u interesu SDA-ovih koalicionih partnera, budući da nam je izvor iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) potvrdio da je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, na zajedničkoj sjednici tog tijela, dobio zeleno svjetlo za raspuštanje oba doma Parlamenta FBiH.

Podsjećamo da predsjednik Federacije BiH, prema Ustavu Federacije BiH, ima mogućnost raspuštanja jednog ili oba doma ukoliko utvrdi da nisu u mogućnosti donijeti potrebne zakone, odnosno ukoliko ne uspiju donijeti budžet prije početka budžetske godine.

Ustav Federacije BiH
Ustav Federacije BiH

Zeleno svjetlo koje je predsjednik Čavara dobio na protekloj sjednici HNS-a ne znači da će oba doma biti raspuštena, što praktično znači da će usvajanje budžeta sada ovisiti o njemu. Ipak, očekuje se da će konačna odluka biti saopćena tek sutra, nakon sjednice HNS-a zakazane u 11:00 sati u Mostaru.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara je sjednicu koalicionih partnera, kako saznajemo, zakazala za 15:00.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević ranije je kazala da je na svim odborima i u svim klubovima poslanika rečeno da je prijedlog budžeta dobar i da zaslužuje podršku u Parlamentu FBiH.

Upravo na te riječi ministrice Milićević, izgovorene početkom sedmice, računaju i njihovi koalicioni partneri, tačnije članovi SDA, nadajući se da će na sutrašnjoj sjednici načelno biti dogovoreno usvajanje budžeta Federacije BiH.