{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ponavljanje glasanja samo ako odlučuju rezultat

S
4.10.2010. u 20:10
0
10
Ponavljanje glasanja samo ako odlučuju rezultat
0
Ponavljanje glasanja samo ako odlučuju rezultat
Član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suad Arnautović izjavio je da izbori na nekom biračkom mjestu mogu biti poništeni i ponovljeni samo ako bude utvrđeno da je tu došlo do povrede izbornog procesa koja je mogla uticati na konačni izborni rezultat.
"Bilo koja povreda izbornog procesa prijavljuje se opštinskoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od završetka izbora, nakon čega opštinska izborna komisija odlučuje o dobijenom prigovoru", naveo je Arnautović.

On je rekao Srni da se politički subjekti mogu na odluku opštinske izborne komisije žaliti CIK-u, a ukoliko budu nezadovoljne i odlukom CIK-a, za njihove žalbe je nadležno Apelaciono odjeljenje Suda BiH.

"Sve ove procedure, uključujući i eventualno poništavanje i ponavljanje izbora moraju biti završene unutar 30 dana od provođenja izbora, odnosno prije potvrđivanja rezultata izbora", precizirao je Arnautović, napominjući da je potrebno da se završi i brojanje glasova putem pošte i svih drugih glasova.

Prema njegovim riječima, ukoliko se utvrdi da je učinjeno krivično djelo koje nije moglo uticati na izborni rezultat, slučaj se prosljeđuje Tužilaštvu BiH, ali nema poništavanja i ponavljanja izbora.

"Ako se radi o prigovoru na nešto što je moglo uticati na rezultat, onda se naređuje ponovno brojanje glasova, poništavaju se izbori i u roku od sedam dana ide se u ponovne izbore", rekao je Arnautović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: