Kriza u Venecueli
12

Pompeo: Madurovi dani na vlasti su odbrojani

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki državni sekretar Mik Pompeo rekao je da se nada da će venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro shvatiti da su mu dani na vlasti odbrojani.

On je osudio nasilje koje je izbilo nakon što su snage lojalne Maduru spriječile ulazak humanitarne pomoći u tu južnoameričku državu.

"Nadamo se da će u narednom periodu Madurov režim shvatiti da su im dani odbrojani", rekao je Pompeo za američku televiziju Fox News.

On kaže da "nijedna opcija nije van stola" kada je u pitanju intervencija američke vojske u Veneceuli, te da će administracija predsjednika Donalda Trumpa nastaviti da vrši pritisak na Madura.

"Uradit ćemo ono što moramo kako bi osigurali da se glas naroda Venecuele čuje, da zavlada demokratija i da ih čeka svjetlija budućnost", istakao je Pompeo.

Pompeo je osudio nasilje koje je jučer izbilo kada je vojska otvorila vatru na opozicione grupacije koje su pokušale da unesu američku humanitarnu pomoć pored blokada postavljenih na dva mosta na granici sa Kolumbijom.

Sukobi su izbili i na granici Venecuele sa Brazilom.

"To što se desilo je tragedija. Bilo je pet, šest ili osam mrtvih, ali više stotina ljudi strada od gladi u proteklih nekoliko sedmica i mjeseci", dodao je Pompeo.

Američki State department pozvao je snage Venecuele da dozvole dopremanje pomoći.