{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pomozbog, merhaba i hvaljen Isus!

S
26.5.2011. u 13:28
0
5
Pomozbog, merhaba i hvaljen Isus!
0
Pomozbog, merhaba i hvaljen Isus!
Foto: SRNA
Studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, Islamskih nauka, Katoličkog bogoslovskog fakulteta i Franjevačke teologije družili se jedan u Foči.
Uz tradicionalno pravoslavno "Pomozbog" jerej u mantiji Nenad Tupeša, ovdašnji profesor, poželio je u ime domaćina - Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sv. Vasije Ostroški" dobrodošlicu gostima iz Sarajeva.

Petnaestak studenata Islamskih nauka, Katoličkog bogoslovskog fakulteta i Katoličke franjevačke teologije u Sarajevu, koji u organizaciji Međureligijskog vijeća BiH i Fondacije "Conrad Adenauer" u posjetu svojim kolegama dolaze već šestu godinu, uzvratili su pozdrave sa "Merhaba" i "Hvaljen Isus".

Studenti su u Foči posjetili školski hram, biblioteku i učionicu ovog duhovnog učilišta, zatim i Atik džamiju i hram Sv. Nikole. Uslijedili su razmjena telefona i mailova. Pa zajedničko fotografisanje i ručak.

"Cilj posjete studenata teoloških fakulteta jeste bolje upoznavanje drugih vjera i međusobno druženje ovih mladih ljudi", kaže jerej Nenad Tupeša. On je upoznao goste o organizaciji života, studiranju i načinima učenja više od hiljadu studenata i učenika Bogoslovskog fakulteta i srednje Bogoslovske škole u Foči, koji dolaze sa svih kontinenata.

Ova dva učilišta su istinski nastavljači dugogodišnjeg rada sarajevske Bogoslovije. Gosti i domaćini se potom mole bogu na svoj način u školskoj crkvi, izgrađenoj prije četiri godine, a posvećenoj Sv. Vasiliju Ostroškom i Sv. Petru Sarajevskom.

"Treći put dolazim u međustudentskoj razmjeni i, vjerujte, potpuno sam premostila ranije predrasude koje sam imala prema vršnjacima drugih konfesija" - iskrena je 24-godišnja Božana Komšić, student četvrte godine Katoličkog bogoslovskog fakulteta u Sarajevu.

Božana se upoznala sa svojim vršnjakom Dimitrijem Stanojevićem, pravoslavcem iz Zrenjanina, studentom četvrte godine na Bogoslovskom fakultetu u Foči. I Božana i Dimitrije smatraju da su ovakvi susreti dragocjena prilika da se, kako kažu, u različitostima pronađu zajednički putevi ljubavi i tolerancije.

"Ja se, putem Facebooka, uveliko družim sa devojkama i mladićima islamske, katoličke i judejske veroispovesti i tu ne vidim nikakav problem. Raspravljamo o svemu", kaže Stanojević, koji je drugare iz Sarajeva poveo da popiju sok i kafu u lijepo opremljenom studentskom bifeu.

Azra Mujatbašić, Jasmina Žižak i Asmira Jašarević, obučene na tradicionalan, islamski način, oduševlje su boravkom u Foči. Za to vrijeme na usluzi im je bio Danko Malešević, budući teolog iz Prnjavora. A stariji kolega Asim Erkunjić, student Islamskih teoloških nauka, poželio je da međureligijski susreti budu češći i da traju duže.

"Ovo su susreti čovjeka sa čovjekom, kao najsavršenijeg božanskog bića. Dato nam je na volju da svojim ovozemaljskim životom svjedočimo ljubav i pravdu, što su suštinski postulati četiri najveće vjere u BiH", istakao je Erkunjić.

Erdin Kadunić iz Fondacije "Cornad Adenauer" smatra da međureligijski susreti studenata teoloških fakulteta u BiH već sada daju veoma korisne, pozitivne rezultate u međusobnom upoznavanju i zbližavanju mladih, različitih vjera.

"Ove generacije mladih će doprinijeti prevazilaženju netrpeljivosti u zemlji koja je izašla iz rata", zaključuje Erdin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: