Kiseljačka strana jezera
0

Pomor ribe u Modracu, mještani zabrinuti

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Poslije pomora ribe u jezeru Vidara u Gradačcu, u utorak ujutro mještani Kiseljaka obavijestili su nadležne kantonalne institucije o pomoru ribe u jezeru Modrac.

Na stotine štuka, somova, linjaka, crvenperki, bjelice i drugih riba pluta jezerom, a mještani Kiseljaka zabrinuti su za svoje lično i zdravlje svojih porodica.

"Bio sam jučer na jezeru i nisam mogao ništa primjetiti. Danas sam ponovo došao i vidio stravičan prizor. Ovo je tek početak, a niko ne zna koliko će ribe uginuti", kaže nam jedan od mještana Kiseljaka.

Posljednji pomor ribe na kiseljačkoj strani jezera Modrac ubilježen je prije tri godine. Tada se sumnjalo na ispuštanje otrovnih materija u jezero, a danas mještani Kiseljaka kao mogući razlog pominju ugljenu prašinu.

"Nikad nismo saznali šta je pravi uzrok pomora ribe od prije tri godine. I danas je na lice mjesta došla je nadležna Kantonalna inspekcija, uzela uzorke i otišla. Hoćemo li ikad saznati zbog čega je došlo do pomora", zapitali su se se mještani Kiseljaka.

Oni koji ne mare za svoje zdravlje, uginulu ribu skupljaju sa površine vode. Na obalama jezera sa ribama se igraju dječaci bez obzira što postoji opasnost od zaraze. Podsjetimo i kako je u blizini fabrika vode u Ceriku gdje se prerađuje voda iz jezera i proslijeđuje građanima Općine Tuzla.