Ana Trišić-Babić
0

"Pomoćnici ministara ne poznaju zakon"

SRNA
Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić rekla je da je zaprepašćena zbog činjenice da pomoćnik ministra za bilateralne poslove BiH Jasmina Pašalić i ambasador BiH u Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić ne znaju da BiH ima Zakon o državnim odlikovanjima, koji ne poznaje odlikovanje "zlatni ljiljan".

Komentarišući dopis Mirande Sidran-Kamišalić upućen Ministarstvu inostranih poslova BiH o sugestiji člana Liberalne međunarodne holandske grupe Erika Trintamera da BiH dodijeli odlikovanje "zlatni ljiljan" predsjedniku holandske Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) Jansu van Balenu, Ana Trišić-Babić je istakla da nisu Holanđani krivi što zvaničnici BiH ne znaju da je Zakon o državnim odlikovanjima usvojen još 2003. godine.

"Ambasadorka jeste poslala papir. Tu je najviše kriv pomoćnik ministra za bilateralne poslove koji je trebalo da napiše instrukciju ambasadorku i upozori je da BiH ima Zakon o državnim odlikovanjima i da taj zakon ne poznaje odlikovanje žzlatni ljiljanž", rekla je Ana Trišić-Babić.

Prema njenim riječima, pomoćnik ministra za bilateralne poslove Jasmina Pašalić proslijedila je Predsjedništvu BiH ovu inicijativu ambasadora BiH u Holandiji.

Trišić-Babić je izrazila nadu da će Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na to reagovati i upozoriti Ministarstvo inostranih poslova BiH i Agenciju za državnu službu BiH da obrate pažnju prilikom konkursa za prijem rukovodećih državnih službenika Ministarstva. 

"Zaprešćujuće je da državni službenik koji je prošao konkurs Agencije za državnu službu ne zna da postoji Zakon o državnim odlikovanjim", rekla je Ana Trišić-Babićeva. 

Beogradske "Večernje novosti" objavile su juče  da je ambasador BiH u Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić preporučila u dopisu Ministarstvu inostranih poslova BiH na sugestiju člana Liberalne međunarodne holandske grupe Erika Trintamera da BiH dodijeli ratno priznanje "zlatni ljiljan" novoizabranom predsjedniku partije VVD Hansu van Balenu zbog njegovog zalaganja za BiH.