{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pomoć žrtvama nastradilm od mina

F
4.4.2009. u 11:47
0
0
Pomoć žrtvama nastradilm od mina
0
Pomoć žrtvama nastradilm od mina
Žrtve mina u Bosni i Hercegovini medicinski su uglavnom sanirane, ali im treba omogućiti da rade i žive od svoga rada, poruka je skupa "Reintegracija preživjelih žrtava mina BiH u društvo" koji je nevladina organizacija Mercy Corps iz Tuzle organizirala danas u Sarajevu u povodu obilježavanja 4. aprila - Međunarodnog dana borbe protiv mina.
Vođeni tom idejom, predstavnici Mercy Corpsa, u suradnji s Mrežom preživjelih od mina BiH, Centrom za razvoj i podršku i Savezom izbjeglica i raseljenih osoba BiH, prošle godine pokrenuli su projekt nazvan "Podrška socioekonomskoj reintegraciji preživjelih žrtava mina kroz kreiranje radnih mjesta u zajednicama sa značajnim stepenom manjinskh povrataka".

Projekt finansira EU, a sufinansijeri su Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS, Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, Hypo Alpe-Adria bank BiH, a danas im se pridružila i mikrokreditna fondacija "Partner".

Mirza Jašarević iz Mercy Corpsa kazao je novinarima da će realizacija projekta trajati do kraja ove godine, a obuhvata 90 preživjelih žrtava mina iz 32 općine širom BiH. Radi se uglavnom o osobama iz ruralnih područja, a oni su tim projektom ekonomski potpomognuti u samozapošljavanju, najčešće u oblasti poljoprivrede, mljekarstva, te malih biznisa.

Važan segment tog projekta je i društvena reintegracija, odnosno njihovo uključivanje u sve oblasti života jer se većina korisnika, nakon stradanja, povukla u sebe.

Prema podacima Centra za uklanjanje mina u BiH, većina područja gdje su se minske nesreće desile bila su obilježena, a glavni razlozi ulaska u sumnjiva područja su upravo egzistencijalni (sječa šume, ispaša stoke, lov, sakupljanje metala, berba ljekovitog bilja).

Predstavnik Centra Zoran Grujić istaknuo je da projekt o kojem je danas bilo riječi umnogome ekonomski i socijalno potpomaže preživjele žrtve mina.

Strategijom protivminske akcije za BiH planirano je da BiH bude očišćena od mina do 2019. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: