BiH
0

Pomoć povratnicima na području Zvornika

Sarajevo-x.com
Humanitarna organizacija "Budućnost" iz Sarajeva u subotu, 25. oktobra 2008. godine dodijelila je povratnicima na područje Zvornika donaciju za pomoć održivom povratku u vrijednosti većoj od 400.000 KM.

Svečana dodjela je upriličena u Liplju kod Zvornika. Ovom činu su prisustvovali veliki broj povratnika, te savjetnik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, Šefik Rizvanović, ministar za obnovu, razvoj i povratak u Vladi TK, Sead Mujanović, predstavnici organizacija i institucija iz Zvornika i Podrinja.

Povratnicima su dodijeljeni traktori za pomoć održivom povratku, plastenici, steone junice i paketi prehrambenih artikala ukupne vrijednosti oko 400.000 KM. Projektom pomoći održivom povratku HO "Budućnost" je dodijelila šest traktora sa priključcima za mjesne zajednice Snagovo (2), Liplje-Jošanica-Samari (2), Križevići (1). Kučić Kula (1), 27 junica i 22 plastenika i 300 paketa prehrambenih artikala za najugroženije kategorije povratnika.

"Na ovaj način želimo povratnicima dati mogućnost i pružiti pomoć da stvore uslove za kvalitetniji život kroz vlastiti angažman na svojim imanjima. Želimo podstaći njihovu želju za opstankom na njihovim imanjima nakon mukotrpnog povratka, tako što ćemo im omogućiti da se lakše i jednostavnije bave poljoprivredom i time obezbijede svojim porodicama ljepši život", izjavio je tokom svečanosti podjele pomoći, direktor Humanitarne organizacije "Budućnost" iz Sarajeva, Muhamed Ušen.

Humanitarna organizacija "Budućnost" iz Sarajeva, zahvaljujući donatorima iz Katara, do sada je povratnicima u Zvorniku obezbijedila i sanaciju objekata od opšteg interesa (ambulante, domovi kulture) i stipendije za učenike i studente.