Minimalno 300 KM
73

Pomoć mamama: 81 porodilja dobila novčanu pomoć Općine Centar

Klix.ba
U nastavku projekta podjele jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, u prostorijama Centra za zdravo starenje u Ulici Maršala Tita 12, u ponedjeljak 19. novembra 2018. godine, upriličena je dodjela pomoći za 81 porodilju - stanovnicu središnje sarajevske općine.

Ovom prilikom je 67 porodilja koje su postale majke po prvi ili drugi put dobilo po 300 KM, jedna porodilja koja je rodila blizance 450 KM, šest porodilja po 500 KM za treće dijete, dok je sedam porodilja dobilo po 1.000 KM po osnovu rođenja četvrtog i svakog narednog djeteta. Jednokratne novčane pomoći porodiljama su uručili načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić.

Predsjedavajuća Karačić je čestitala roditeljski status majkama i očevima, te istakla da će Općinsko vijeće i u narednom periodu snažno podržavati ovakve aktivnosti.

Čestitkama se pridružio i načelnik Ajnadžić naglasivši da će Općina Centar nastaviti trend povećanja izdvajanja finansijskih sredstava za ovu namjenu.

"Iskrene čestitke dragim roditeljima na prinovama. Radujemo se činjenici da natalitet u ovoj lokalnoj zajednici raste iz godine u godinu, a ovo je jedan od načina na koji ova lokalna zajednica pospješuje natalitet. Pored ovog općinska administracija također realizuje projekat medicinski potpomognute oplodnje, koji se pokazao veoma uspješnim. Ovakvi susreti su prilika da razgovaramo, da čujemo vaše stavove i da ostvarujemo naš zajednički interes. Moja želja je da svi oni koji žele biti očevi i majke to i postanu", istakao je Ajnadžić.

Kako je objasnila Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, tokom ove godine računajući i današnje porodilje, kroz pomenuti projekat uručena je pomoć za 317 porodilja. U ovogodišnjem budžetu Općina Centar je za realizaciju ovog projekta obezbijedila iznos od 170.000 KM za ovu namjenu.

Jedna od dobitnica pomoći je Ena Zilić, stanovnica općine Centar koja je dobila prvo dijete.

"Ovakva podrška je izuzetno značajna, naročito kada prvi put postajete roditelj. Kada je u pitanju finansijski aspekt, svaka pomoć je dobrodošla. Koristim priliku da se u ime porodice i svoje lično ime zahvalim Općini Centar što ima sluha za naše potrebe" kazala je Zilić.

Današnjem druženju su prisustvovali i zamjenik predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić, te savjetnici općinskog načelnika Osmo Babić i Bećir Sirovina.

Riječ je o projektu Općine Centar koji se provodi od 2013. godine sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku potporu porodicama za opremanje novorođenčadi.