Počela izrada novog nacrta zakona
0

Pomoć građanima koji nemaju novca da plate advokata

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Radna grupa Ministarstva pravde BiH započela je izradu novog nacrta okvirnog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći na nivou BiH. Riječ je o zakonu kojim se definišu osnovni principi besplatne pravne pomoći, a po kojem će osobe slabijeg imovinskog stanja imati jednako pravo na pomoć države, entiteta i drugih nadležnih organa, u sudskim i drugim sporovima.

Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći će se pokušati usaglasiti jedinstveni kriteriji dodjele besplatne pravne pomoći i olakšati pristup sudovima i pravdi svim građanima naše zemlje.

Podsjećamo, raniji Prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima nije dobio podršku Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, formirana je radna grupa koja će u narednom periodu izraditi novi nacrt zakona na državnom nivou. Radna grupa će definisati jednake kriterije za izradu zakona u pojedinim kantonima, odnosno kriterije za usklađivanje sa postojećim kantonalnim zakonima, kao i sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći Republike Srpske.

Na izradi novog zakona, u sklopu radne grupe angažovani su i predstavnici Federalnog ministarstva pravde, Centar za pružanje besplatne pravne pomoći RS-a, Pravosudna komisija Brčko distrikta BIH, predstavnici pravosuđa svih 10 kantona i predstavnici NVO sektora. Pomoć u realizaciji zadataka pružiti će UNDP BiH u okviru projekta Pristup pravdi.

Izrada nacrta pomenutog zakona planirana je i Strategijom za reformu Sektora pravde u BIH, a obaveza njegovog usvajanja proističe iz Evropske konvencije o ljudskim pravima te propisanih evropskih standarda u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Nacrt Okvirnog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći na nivou Bosne i Hercegovine bi se pred poslanicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, trebao naći u septembru ove godine.