BiH
0

Pomilovanja će biti suspendirana dok se ne donese zakon koji poštuje jurisdikciju države

FENA
Predsjednik Federacije BiH može davati pomilovanja samo pojedincima osuđenim u krivičnim predmetima pod jurisdikcijom FBiH, izjavio je danas za Agenciju Fena glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH odgodio je na posljednjoj sjednici izjašnjavanje o Zakonu o pomilovanju. OHR je zakonski prijedlog Stranke demokratske akcije ocijenio ispravnim, ali ne i prijedlog zakona koji je utvrdila Vlada FBiH, smatrajući da taj prijedlog ne rješava problem miješanja entiteta u nadležnost države.

  • FBiH mora usvojiti Zakon o pomilovanjima koji u potpunosti poštuje jurisdikciju Suda BiH u krivičnim stvarima, koji osigurava transparentnost i kontrolu javnosti nad takvim vanrednim odlukama izvršnih organa vlasti koji daju pomilovanja, te koji uzima u obzir stavove pravosuđa prije davanja pomilovanja, naglasio je Milišić.

On je podsjetio na "skandalozne zloupotrebe" privilegije davanja pomilovanja, kada su pomilovanja davana na osnovu stranačkih i porodičnih veza, što je dovelo do donošenja odluke visokog predstavnika o suspenziji svih pomilovanja dok se ne usvoje savremeni zakoni.

  • Institucije BiH i RS su usvojile takve zakone. U Federaciji BiH pomilovanja će i dalje biti suspendirana sve dok se ne usvoji zakon koji ovaj proces čini transparentnim, te koji poštuje jurisdikciju države, istakao je glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.