{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pomagati one kojima to stvarno treba

S
13.2.2009. u 12:11
0
1
Pomagati one kojima to stvarno treba
0
Pomagati one kojima to stvarno treba
Federalni ministar rada i socijalne politike dr. Perica Jelečević razgovarao je danas sa Frankom Ostranderom, šefom Ekonomskog odjela Veleposlanstva SAD u BiH o stanju u socijalnom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Ozbiljne teškoće u izvršenju Proračuna FBiH povod su za zabrinutost, istakao je šef Ekonomskog odjela Veleposlanstva SAD, koje sa pažnjom prati aktualna zbivanja.
Ministar Jelečević upoznao je Ostrandera sa teškim stanjem u financiranju, između ostalog, i davanja za neratne invalide koja nisu koncipirana kao pomoć najtežim i invalidima u stanju socijalne potrebe.

Aktuelnim izmjenama propisa u toj oblasti Vlada FBiH želi to stanje promijeniti. Reformama u socijalnoj politici bi neadekvatna i parcijalna rješenje koja generiraju rast socijalnih davanja bila promijenjena kako bi bila usmjerena ciljano, ka grupama ugroženih kojima pomoć stvarno treba.

Dr. Jelečević je istakao i da se to ne može raditi parcijalno - bez istinske reforme u svim sektorima, rada i upošljavanja, mirovinsko invalidskog i zdravstvenog osiguranja, boračke skrbi i još nekih. Alarmantno stanje je i u ovim sektorima, a financijska nestabilnost i ugroženost proračuna u FBiH zbog globalne ekonomske krize, koja se neminovno prelila i na BiH, ima za posljedicu smanjenje javne potrošnje, pa je pravednija raspodjela socijalnog kolača nužna.

U tom cilju potrebito je i jačanje informatičkih kapaciteta i objedinjavanje podataka o primaocima davanja iz proračuna sa svih razina vlasti kako bi se spriječilo višestruko korištenje, te odgovornije ocjenjivanje invalidnosti - saopćeno je iz kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: