"Pomaganje u dobru za uspjeh na ovom svijetu"

F
FENA
26.11.2009. u 13:26
0
0
"Pomaganje u dobru za uspjeh na ovom svijetu"
0
"Pomaganje u dobru za uspjeh na ovom svijetu"
Malo je trenutaka kao što je ovaj današnji kad se najozbiljnije moramo zapitati šta je to što nas približava, a šta je to što nas udaljava jedne od drugih. Kurban znači blizinu, u vjerskom smislu znači želju vjernika da se u svojoj pokornosti približi Allahu Uzvišenom na način žrtve u korist i na dobro sebi i drugome - riječi su iz poruke koju je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić uputio danas muslimanima u povodu sutrašnjeg Kurban-bajrama.
U poruci, koju prenosi Mina, obrazloženo je zašto je potrebno žrtvom dokazivati blizinu nekome ili nečemu, odnosno zašto je potrebno da znamo od koga i od čega treba biti daleko:

- Potrebno je zato što udaljavanje od onog što treba da nam bude blizu može nas odvesti krivim putem, a približavanje onome što od nas treba da bude daleko, može nam donijeti štetu. Zato, Allahu Svemogućem treba se približiti, i svojim roditeljima – ocu i majci, svome sinu i kćerki, i svom bratu i sestri, i svojoj rodbini i prijateljima, i svome domu, i svom komšiji, i svojoj džamiji, i svom džematu, i domovini svojoj treba blizu biti i na njezinom miru i sigurnosti bdjeti. A od Iblisa treba se udaljiti, i od poroka mržnje i zavisti, i od svađe i nesloge, i od laži i klevete, i od zla alkohola i droge, i od krivog puta treba se udaljiti, jer pravi put je jasan.

Reisu-l-ulema Cerić pozvao je muslimane da u ovom velikom danu Kurban-bajrama žrtvuju sebičnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepovjerenje da bi se približili jedni drugima u zajedništvu vjere i ljubavi, jer to je, naglasio je, "najbolje jamstvo da budemo dostojni žrtve naših šehida kojih se s ponosom danas sjećamo i učimo dovu da im Allah podari lijepi džennet, a nama dadne mnogo sabura, pameti i mudrosti da budemo i ostanemo jedinstveni i snažni na putu dobra i napretka".

- Neka nam Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život; neka među nama vlada sloga; neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje; neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno; neka shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu međusobno pomaganje u dobru - navedeno je u Cerićevoj bajramskoj poruci.

Reisu-l-ulema je čestitke uputio i prognanim, bolesnim i nemoćnim, kao i braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu riječima Bajram šerif mubarek olsun.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: