BiH
123

Pomaci u kvalitetu života Roma na području TK: Za šest porodica osiguran topli dom

Piše: M. H.
Šest romskih porodica u tuzlanskom naselju Kiseljak, koje su živjele u barakama uskoro će dobiti krov nad glavom. Izgradnju kuća za romsku populaciju obezbijedili su Evropska unija, austrijska organizacija Hilfswerk i Grad Tuzla, na inicijativu Mehmeda Mujića, dugogodišnjeg borca za prava i bolji položaj Roma. Implementacija ovog projekta koštala je 300.000 KM.

Izgradnja kuća za Rome bila je povod našeg razgovora sa Mehmedom Mujićem, nesvakidašnjem predstavnikom romske populacije u BiH, koji nas je podsjetio što je proteklih deset godina učinjeno za pripadnike romske populacije na području najmnogoljudnijeg kantona u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima još od 2008.godine počela je izgradnja stambenih jedinica za Rome, a ove godine još šest porodica imat će novi krov nad glavom, a time i umnogome bolje uvjete za život.

To predstavlja, kako smatra Mujić, faktor smanjenja negativne tendencije prema romskoj populaciji. Danas kada se ulazi u te mahale, one izgledaju ljepše i sigurnije, a i učenici Romi imaju bolje uvjete za učenje.

Navodi da je među šest porodica koje će uskoro useliti u svoje nove domove jedna porodica iz reda šehidskih porodica, a ostale su porodice demobilisanih boraca, te socijalno ranjive kategorije.

Tuzla je primjer kako se u kontinuitetu mogu rješavati problemi Roma, ocijenio je on.

U razgovoru za Klix.ba naveo je i podatke o obrazovanom kadru Roma na području TK. Podsjećamo, Mujkić je prvi bh. Rom magistar znanosti.

Prema njegovim riječima trenutno je preko 700 romske djece uključeno u obrazovni sistem, preko 200 Roma je završilo srednje obrazovanje, a osam Roma je zaposleno u MUP-u TK kao policajci, što je rijedak primjer u BiH.

Ove godine 80 učenika srednjih škola TK prima stipendije od stranih organizacija, dodaje on, naglasivši da se kontinuirano stipendiraju odlični učenici romske populacije.

Grad Tuzla obezbjeđuje sredstva za učenike Rome, kao i za njihovu zdravstvenu zaštitu, dodaje on.

Istakao je organizaciju Obrazovanje gradi BiH, koja najvećim dijelom stipendira učenike iz reda Roma, čiji je i on bio stipendista, dodavši da je velika podrška federalnog ministarstva obrazovanja za studente Rome.

Prema njegovim riječima trenutno pet studenata pripadnika romske populacije studira na Univerzitetu u Tuzli, a neki od njih su na Medicinskom fakultetu.

Nakon njegovog diplomiranja, u toku osam godina još dvije osobe romske nacionalnosti su završile visoko obrazovanje na UNTZ.

Povećan je broj romske djece u srednjim školama, ali mnogi od njih ne žele da se deklarišu kao Romi, naglašava Mujić, istaknuvši primjere učenika Roma u tuzlanskim gimnazijama.

Naš sagovornik kaže da je stanje Roma u društvu i njihov zastoj u svim segmentima, bio povod njegovog dugogodišnjeg zalaganja, kako bi doprinio boljim uvjetima ovih marginaliziranih članova društvene zajednice.

Ocijenio je da su tokom proteklih deset godina primjetne pozitivne promjene, kada je život Roma u pitanju, dodavši da je izgrađeno nekoliko stambenih jedinica, urađeni su neki infrastrukturni projekti u romskim naseljima, čiji je bio predlagač.

"Nije lahko biti obrazovan Rom i boriti se za romska prava. Bio sam istrajan, iako sam imao dosta verbalnih, a i fizički napada. Smatram se građaninom svoje jedine domovine BiH", kaže Mujić.

On smatra da Romi trebaju biti ravnopravni građani ove države, i kada je u pitanju izborni zakon.

"Bili smo ravnopravni građani na liniji odbrane BiH devedesetih. Građani iz reda nacionalnih manjina moraju imati pravo da budu birani u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti", ističe naš sagovornik.

Navodi da je smanjena i diskriminacija prema romskoj djeci u školama, kroz razne edukacije, ali je potrebno još raditi na tome.

Najavio je da će u romskom naselju Javuš u Srebreniku uskoro uslijediti rekonstrukcija i sanacija stambenih objekata, te vodovodne mreže, očekuju se sredstva iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koje je i u ranijem periodu podržalo značajne projekte za Rome.

Mujić tvrdi da prema istraživanju romskih udruženja u BiH ima oko 100.000 Roma, a na području TK ih je više od 15.000.

Njegovim zalaganjem proteklih godina je realizovano nekoliko projekata značajnih za romsku populaciju uz podršku lokalne zajednice, ali i nevladinih organizacija.

Već osmu godinu zaredom tuzlansko Gradsko Vijeće odobrilo je kupovinu markica za zdravstveno osiguranje za romsku djecu do 16 godina.

Drugi mandat za redom Mujić je vijećnik u Gradskom vijeću Grada Tuzla.

Predsjednik je Udruženja Evropski put Roma iz Tuzle, saradnik je za pitanja obrazovanja Roma pri Ministarstvu obrazovanja nauke, kulture i sport TK, član Vijeća nacionalnih manjina FBiH, dobitnik tuzlanske Plakete sa zlatnim grbom.