Povodom Dana Grada
0

Položeno cvijeće na spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

FENA
Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić te delegacije Kantona i Grada Sarajeva, općina i predstavnici roditelja ubijene djece položili su danas, povodom Dana Grada Sarajeva, cvijeće na Spomen-obilježje ubijene djece opkoljenog Sarajeva '92.-'95. godine.

Izgradnja ovog spomenika je u završnoj fazi, a predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. poručuju da će ovo spomen-obilježje svjedočiti o onome što se dogodilo svim građanima Sarajeva.

-Stojimo na mjestu gdje smo se mi roditelji izborili da se napravi spomenik koji će govoriti o onome što nam se desilo i opominjati da se više nikada i nigdje ne ponovi, kazao je predsjednik ovog udruženja Sabrija Zimić.

On ističe da će ovaj spomenik ubijenoj djeci slati poruku ne samo BiH nego i cijelom svijetu da se ono što se dogodilo djeci Sarajeva nikada više ne ponovi.

Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić poručio je, povodom Dana Grada Sarajeva da će Sarajevo sasvim sigurno živjeti, te je izrazio optimizam i nadu u bolje sutra.

Član Predsjedništva Željko Komšić kaže da je april sudbinski vezan za Sarajevo, bilo po dobrim, bilo po lošim stvarima.

Silajdžić i Komšić su se osvrnuili i na štrajk radnika GRAS-a, zbog kojeg građani Sarajeva dočekuju 6. april u otežanim okolnostima.

-Danas nema grada u Evropi u kojem nema štrajka, pa i u Sarajevu. Da smo projekte i izvore energije koje imamo stavili u funkciji BiH i građana danas bismo stajali mnogo bolje, ustvrdio je Silajdžić.

-Da li je to neka simbolična poruka radnika GRAS-a vlastima u Sarajevu i da li je namjerno odabran 6. april to ne znam. Ali, u svakom slučaju ne treba da pomuti veličinu ovog dana i sve ono što se dešavalo na taj dan 1945. godine, kazao je Komšić.