Potočari
0

Položeno cvijeće na spomen-obilježju

FENA
Memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice danas je posjetilo nekoliko stotina članova Saveza ratnih vojnih invalida, organizacije demobiliziranih boraca, porodica šehida i nagrađenih pripadnika Armije BiH iz Federacije BiH.

Delegacije ovih organizacija položile su cvijeće na spomen- obilježje u Memorijalnom centru, odale počast srebreničkim žrtvama i prisustvovale satu historije.

S učesnicima tradicionalne posjete Potočarima, bili su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, premijer Federacije Nedžad Branković, te više federalnih i kantonalnih ministara. Oni su razgovarali s načelnikom srebreničke općine Abdurahmanom Malkićem te predstavnicima boračkih organizacija.

Nakon sastanka, Haris Silajdžić je izjavio da su članovi boračkih organizacija, posjetom Potočarima, obilježili borbu BiH za preživljavanje i cjelovitost i odali poštu žrtvama genocida koji je ovdje počinjen po presudi Haškog tribunala.

Silajdžić je i danas ponovio da "cjelovitost BiH nije pitanje volje Milorada Dodika niti se on i entiteti za to pitaju".

''Nije logično da se Karadžiću sudi u Haagu, a da njegov projekt etničkog čišćenja u BiH još živi, jer se jedan milion izbjeglih još nije vratio na svoja ognjišta'', rekao je Silajdžić.

Načelnik Malkić je izjavio da je ovo četvrta posjeta boračkih organizacija Srebrenici i da je, pored odavanja počasti žrtvama, razgovarano o nastavku pružanja pomoći Srebrenici.

Učesnici ovog pohoda posjetili su šehidsko mezarje „Veljaci“, gdje su položili cvijeće, poklonili se žrtvama ubijenih Bošnjaka i održali sat historije.

Delegacija organizacija i udruženja iz Federacije BiH, posjetila je nekoliko porodica šehida i demobiliziranih boraca - povratnika u Podrinje.