BiH
0

Položeno cvijeće na grob Vlajka Šparavala

FENA
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na grob sarajevskog umjetnika i glumca Vlajka Šparavala Babe, koji je prije četrnaest godina poginuo od agresorske granate.

Kada je rat počeo, istinski umjetnik, glumac Narodnog pozorišta, u kojem je s podjednakom predanošču radio komediju i tragediju, ostao je s porodicom i to u vrijeme kada su, kako reče jedan sarajevski reditelj "barbari izmislili mržnju".

Glumio je u predstavama "Karantin", "Ženidba i udadba", "Bremenska sloboda" "Kako Musa dere jarca"... .

Posljednju značajnu ulogu ostvario je u drami Ante Šoljana "Galilejevo uzašašće", koja je prvi i posljedni put izvedena 8. juna 1993. godine na sceni Kamernog teatra '55. Iako većina glumaca smatra da je suština glume na pozornici - tj. daskama,Vlajko Šparavalo je pokazao da za talentovanog umjetnika nema razlike između pozorišta i filma, a to najbolje pokazuju mnogobrojne uloge koje je ostvario u filmovima i televizijskim serijama, kao što su: "Sarajevski atentat", "Sjeverno od sunca", "Azra", "Praški student", "Sarajevske priče", "Šarm birokratije", "Daleko nebo" i drugi, sapćila je Pres-služba Kantona.