BiH
0

Položeno cvijeće na grob Mihajla Miše Mrvaljevića

Sarajevo-x.com
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo danas je polaganjem cvijeća na posljednje počivalište Mihajla Miše Mrvaljevića na groblju Vlakovo, obilježila četvrtu godišnjicu smrti i odala počast ovom glumačkom velikanu, prisjetivši se na taj način i njegovih uloga na scenama sarajevskih pozorišta.

Mišo Mrvaljević, prvak drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, koji je rođen u Parizu 1928. godine, bio je glumac snažnog temperamenta. Šezdesetak godina, koliko je igrao na daskama sarajevskih pozorišnih scena, ostvario je uspješno i nadahnuto bezbroj uloga u domaćem i stranom repertoaru. U prvo vrijeme, tumačio je mlade heroje u dramama i komedijama „Dundo Maroje“, „Kralj Lear“, „Krvava svadba“….

  Sazrijevajući kao osoba i glumac vremenom je prelazio na tumačenje dramskih karaktera, kreirajući s mnogo unutrašnje vatre, snažno i upečatljivo cijeli niz značajnih uloga u Ogrizovićevoj „Hasanaginici“, Čehovljevom „Galebu“, Tolstojevom „Ratu i miru“….

  Bio je jedan od osnivača “Kamernog teatra 55”, na čijoj je sceni dao nekoliko zapaženih kreacija, kao što su uloge Sokrata u Platonovoj „Sokratovoj smrti“ i Van Dorna u Timijerovoj „Mladosti pred sudom“.

  S uspjehom je nastupao na radiju, televiziji, a ostvario je nekoliko filmskih uloga igrajući u filmovima „Hanka“, „Pod sumnjom“,  „Doktor Mladen“ i „Valter brani Sarajevo“. 

Dobitnik je brojnih nagrada i odlikovanja.