BiH
0

Položen kamen temeljac za zgradu AEPTM-a u Mostaru

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova (AEPTM) Branko Vukoja položili su danas u Mostaru kamen temeljac za izgradnju objekta za trajni smještaj Agencije.

Zgrada će biti građena u krugu kasarne "Stanislav Baja Kraljević", nekadašnjeg heliodroma.

Bevanda je rekao da je stvaranje uslova za školovanje kadeta za sve sigurnosne agencije prioritet.

"Srećan sam što će Mostar za dvije godine dobiti prekrasan objekt, što će se ovdje školovati naša djeca i svojim radom osigurati bezbjednost i dobro svima nama", istakao je Bevanda.

Vukoja je naglasio da Agencija, provođenjem svojih nadležnosti, jača operativne kapacitete Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Granične policije BiH za borbu protiv svih oblika kriminaliteta, što doprinosi ukupnoj sigurnosti u BiH.

"Realizacijom ovog strateškog projekta, kadetima i policijskim službenicima navedenih policijskih agencija BiH pružit ćemo najbolje moguće uslove za obrazovanje i usavršavanje", rekao je Vukoja.

Kompleks će biti izgrađen na parceli od 45.000 metara kvadratnih koju je Agencija odlukom Vlade Federacije BiH dobila bez naknade.

Objekt bi trebao biti izgrađen za 30 mjeseci, a sastojat će se od nastavnog, upravnog i smještajnog dijela, te sportske dvorane i streljane, ukupne površine oko 10.000 metara kvadratnih.

Ukupna vrijednost projekta je oko osam miliona maraka.