Kod Zvornika
78

Položen kamen temeljac za spomen obilježje za 672 ubijena Bošnjaka u Bijelom Potoku

Piše: M. N.
Foto: RTV Glas Drine
Foto: RTV Glas Drine
U Bijelom Potoku na području općine Zvornik danas je položen kamen temeljac za izgradnju spomen obilježja za 672 ubijena Bošnjaka od 15 do 65 godina.

Kamen temeljac je položen 27 godina nakon stravičnog zločina koji se dogodio Bošnjacima sedam zvorničkih naselja.

Iako je sa s agresorima bilo dogovoreno da će se svi Bošnjaci preseliti u sigurno područje Sapne i narod je obaviješten da ujutro krene automobilima, kamionima i traktorima kako bi se formirala kolona koja će ići prema Sapni, do toga nije došlo. Umjesto da ih puste, odvojili su muškarce od žena, majke od njihovih dječaka. Majke sa djecom su poslali za Tuzlu, a muškarce i dječake su prebacili u srednjoškolski centar u Karakaju. Ubijeni su staroj klaonici prema Drini.

Foto: RTV Glas Drine
Foto: RTV Glas Drine

Bitno je naglasiti da su svi Bošnjaci koji su zarobljeni bili nenaoružani jer su svo lovačko oružje koje su posjedovali predali dan ranije.

Predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju spomen obilježja Izudin Ahmetbegović kazao je kako se na ovaj zločin nikada ne smije zaboraviti.

"Stojimo na mjestu gdje su naše komšije Srbi zajedno s JNA prislino odvojili 672 muškarca od 15 do 65 godina, potrpali ih u kamione i sproveli u kazamate gdje su ih, samo zato što su Bošnjaci, zvjerski mučili, a nakon toga strijeljali. Zlotvori danas čine još veći zločin je neće da otkriju lokaciju gdje su zakopali tijela naših najmilijih. Ali mi nećemo odustati od traženja", rekao je Ahmetbegović.

Na spomeniku će biti uklesana imena svih onih koji su ubijeni. Do sada je ukopano nekoliko žrtava čija su tijela pronađena 2003. godine u masovnoj grobnici Crni Vrh. Najveći broj žrtava od naselja imali su Đulići u kojima je ubijeno između 176 i 188 stanovnika.

Foto: RTV Glas Drine
Foto: RTV Glas Drine

Jutros je iz Klise do Bijelog Potoka urpiličen i marš stazama smrti - putem kojim su žrtve odvedene iz Bijelog Potoka 1992. godine.