{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Položen kamen temeljac za izgradnju sinagoge

S
1.5.2011. u 17:16
0
17
Položen kamen temeljac za izgradnju sinagoge
0
Položen kamen temeljac za izgradnju sinagoge
Banja Luka
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić, mnogorbrojni zvaničnici RS i predstavnici gradova Banjaluke i Modina prisustvovali su danas polaganju kamena temeljca za izgradnju jevrejskog kulturnog centra i sinagoge u Banjaluci.
Senator i savjetnik predsjednika RS Arie Livne zahvalio je predsjedniku Miloradu Dodiku, kao i gradonačelniku Banjaluke Dragoljubu Davidoviću što su zajedničkim snagama omogućili da Jevreji ostvare njihov dugo očekivani san, a to je početak izgradnje ovog hrama.

"Ovo je istorijski momenat i nalazimo se na mjestu gdje će početi život, a gradnjom hrama stvaramo istorijsku pravdu za jevrejski narod", istakao je Livne i dodao da je za njega današnji dan od specifičnog značaja, jer hram koji će biti podignut posvećuje uspomeni na svoju majku, koja je ugušena i spaljena u gasnoj komori u Aušvicu.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović rekao je da je podizanje sinagoge za dobrobit i grada i jevrejske zajednice, kao i da je to rezultat dobre saradnje Grada Banjauluka sa nacionalnim manjinama.

"Podizanje ovog hrama je sigurno značajan za grad Banjaluku iz razloga što šalje pozitivnu poruku svijetu koja će otići odavde", istakao je Davidović.

Gradonačelnik Modina Haim Bivas je istakao da večeras u Izraelu počinje institucionalni dan sjećanja na šest miliona stradalih u holokaustu, te dodao da je podizanje hrama u Banjaluci dodatna potvrda vječitoj težnji jevrejskog naroda za opstankom na ovim prostorima.

Tokom Drugog Svjetskog rata i holokausta, gradsko jevrejsko svetilište je bilo uništeno i spaljeno od ustaško nacističkog režima, Nezavinse Države Hrvatske. Tokom perioda okupacije, gotovo cijela jevrejska populacija u gradu - žene, djeca i muškarci bila je iskorijenjena.

Pored visokih zvaničnika RS, ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovala je i predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, vjerski predstavnici, kao i mnogi predstavnici iz kulturnog i javnog života Grada Banjaluka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: