Nakon stranačke sjednice
21

Poljuljana vlast u RS-u: DNS napušta koaliciju koju predvodi SNSD

Klix.ba
Potpredsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Aćić objavio je na Twitteru, nakon što je održana sjednica predsjedništva stranke, da zaustavljaju djelovanje u koaliciji sa SNSD-om.

Razočarani odnosom prema Demokratskom narodnom savezu, kako na entitetskom tako i na lokalnom nivou, neprestanim i učestalim smjenama, nepovjerenjem, sumnjičenjem kadrova Demokratskog narodnog saveza, nipodaštavanjem rezultata rada i onemogućavanjem djelovanja u punom kapacitetu, odlučili smo se na ovaj korak, navode iz te stranke.

"Zbog odnosa prema DNS-u na entitetskom nivou, kao i u velikom broju gradova i opština, DNS zaustavlja djelovanje u koaliciji. Upućen je poziv SNSD-u za razgovore prije konačne odluke Glavnog odbora DNS. Vidjećemo da li će doći do razgovora", napisao je Aćić.

Odluka o obustavljanju koalicije sa strankom Milorada Dodika donijeta je, kako piše Insajder.in, na sjednici Predsjedništva DNS-a u proširenom sastavu, kojoj su, osim članova tog tijela, prisustvovali poslanici DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Parlamentu BiH, te ministri iz DNS-a u Vladi Republike Srpske.

Zategnuti odnosi između koalicionih partnera počeli su odmah nakon održavanja prošlogodišnjih opštih izbora, kada je lider SNSD-a Milorad Dodik počeo da uslovljava predsjednika DNS-a Marka Pavića da se "odrekne mangupa u svojim redovima".

Nezadovoljstvo DNS-a odnosom koji SNSD ima prema svojim dugogodišnjim koalicionim partnerima eskaliralo je prije nekoliko dana, kada su odbornici SNSD-a u Skupštini grada Prijedor podržali smjenu kadrova DNS-a u lokalnom Domu zdravlja i dječijem vrtiću.