BiH
0

Poljski ambasador pozvao na svečano obilježavanje nacionalnog praznika

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas ambasadora Poljske u BiH Andrzeja Tyszkiewicza koji mu je uručio lično pismo predsjednika Republike Poljske Leha Kačinskog s pozivom da prisustvuje svečanosti obilježavanja Nacionalnog praznika Republike Poljske, 11. i 12. novembra u Varšavi, povodom devedesete godišnjice nezavisnosti i suvereniteta, saopćeno je iz kabineta Radmanovića.

Kako je rekao ambasador Tyszkiewicz, taj datum ima veliki značaj za Poljsku kao državu i poljski narod jer je njime označan povratak Poljske na političku kartu Evrope kao slobodne i nezavisne države.

Na tu svečanosti očekuje se dolazak više stotina državnika, političara i gostiju iz Evrope i svijeta.

Za Poljsku je jako važno prisustvo predstavnika BiH na toj svečanosti. Predsjedništvo BiH je na jednoj od prethodnih sjednica donijelo odluku da predsjedavajući Predsjedništva BiH u tadašnjem mandatu predvodi delegaciju BiH na toj svečanosti.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović zahvalio je predsjedniku Poljske i ambasadoru Poljske u BiH za poziv da prisustvuje toj svečanosti i potvrdio da će se odazvati tom pozivu. Izrazio je očekivanje da će ta posjeta biti iskorištena i za bilateralni susret predsjednika Poljske Lech Kaczynskog i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u tom periodu Nebojše Radmanovića.

Konkretne detalje susreta dogovorit će diplomatsko-konzularna predstavništva dvije zemlje.

Dvojica sagovornika ponovili su ocjene o dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje i mogućnost korištenja iskustava Poljske u procesu evropskih integracija za potrebe BiH.