Uz pomoć EU fonda
52

Poljska, Norveška, Finska i baltičke zemlje spuštaju "istočnu zavjesu" u želji da zaštite granice

I. Sa.
Grupa od baltičkih zemalja te Poljske, Norveške i Finske se usaglasila da stvori "zid bespilotnih letjelica" kako bi pomogla u odbrani kolektivnih granica.

Izjavila je ovo litvanska ministrica unutrašnjih poslova Agne Bilotaite u intervjuu za litvanski medij BNS objavljen 24. maja.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je poljski premijer Donald Tusk ranije rekao da je ta zemlja potpisala ugovor o pridruživanju Evropskoj inicijativi Sky Shield, koja trenutno uključuje 21 zemlju.

Inicijativa ima cilj stvaranje sistema protivvazdušne odbrane u stilu Gvozdene kupole koji pokriva članice NATO-a širom Evrope.

Kako je Litvanija bila jedan od osnivača inicijative, "zid dronova" je drugačiji prijedlog.

"Ovo je potpuno nova stvar: granica dronova od Norveške do Poljske čija bi svrha bila zaštita naše granice uz pomoć dronova i drugih tehnologija", rekla je Bilotaite te dodaje:

"To nije samo fizička infrastruktura, sistemi nadzora već i korištenje dronova i drugih tehnologija koje bi nam omogućile da se zaštitimo i od provokacija neprijateljskih zemalja i spriječimo krijumčarenje".

Prijedlog bi uključivao i vlastite dronove te sisteme protiv dronova, rekla je Bilotaite.

Plan je još uvijek u fazi formiranja te ne postoji konkretan rok kada će biti implementiran, ali bi mogao biti urađen uz pomoć EU fondova.

Ministri su se odlučili i za zajedničke vježbe evakuacije.

Uslijd rata Rusije protiv Ukrajine te njene široke upotrebe bespilotnih letjelica i projektila za gađanje civilnih ciljeva, zemlje na istočnom krilu NATO-a su nastojale poboljšati svoje sposobnosti protivvazdušne odbrane od potencijalnih ruskih prijetnji.