{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljska donirala 50.000 eura za deminiranje u BiH

F
30.11.2006. u 13:01
0
0
Poljska donirala 50.000 eura za deminiranje u BiH
0
Poljska donirala 50.000 eura za deminiranje u BiH
Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović i ambasador Republike Poljske u BiH Andrezej Tyszkiewicz potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o donaciji od 50.000 eura za provođenje protivminskih akcija u BiH.
Ovaj novac koji je poljska vlada donirala Centru za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) bit će utrošena za deminiranje prioritetnih lokacija na području Kantona Sarajevo u 2007.

Ministar Halilović je ustvrdio kako je naša zemlja u posljednjih nekoliko godina uspjela značajno povećati veličinu deminirane površine. Prema izvještaju BHMAC-a, prošle godine je u potpunosti ostvaren godišnji plan, a tokom devet mjeseci ove godine ostvareno je oko 75 posto godišnjeg plana.

BiH je članica Konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i transfera protivpješadijskih mina (Otavska konvencija), te ima obavezu da u roku od deset godina od njenog stupanja na snagu u potpunosti od mina očisti svoju teritoriju.

Otavska konvencija je stupila na snagu 1. marta 1999. godine, a 2009. godine ističe rok za ispunjavanje ove obaveze.

-Sasvim je izvjesno da naša zemlja neće biti u stanju ispuniti ovu međunarodnu obavezu, te nam predstoji opsežna priprema za podnošenje zahtjeva za produženje ovog roka, ustvrdio je ministar Halilović.

Ambasador Tyszkiewicz je kazao kako je i njegova zemlja poslije Drugog svjetskog rata imala problem mina, od kojih je stradalo na hiljade Poljaka, te stoga smatra značajnim rješavanje ovog problema i u BiH što je moguće prije.

Najavio je da će Republika Poljska nastaviti u skladu sa svojim mogućnostima pružati pomoć BiH u ovoj oblasti, izrazivši nadu da je ovo tek prva donacija za protivminske akcije.

BiH nosi neslavan rekord da je minama najzagađenija država u Evropi. Direktor BHMAC-a Dušan Gavran ističe kako se pretpostavlja da je oko četiri posto teritorije naše zemlje zagađeno minama.

Na terenu se svakodnevno vrše izviđanja sumnjivih površina, ali će se tek u nekom narednom periodu znati precizan broj minskih polja.

Godišnje se u našoj zemlji očisti 10 kvadratnih kilometara površine, a procjenjuje se da bi trebalo očistiti još oko 300 do 400 kvadratnih kilometara površine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: