BiH
0

Poljska donirala 25.000 eura za podršku istražiteljima zločina počinjenih u Srebrenici

FENA
Vlada Republike Poljske donirala je 25.000 eura za podršku radu posebnih istražitelja za Srebrenicu.

Ambasador Republike Poljske u BiH Andrzej Tyszkiewicz uputio je pismo registraru Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH Davidu Schwendimanu u kojem ga je obavijestio o Odluci poljskog Ministarstva vanjskih poslova da donira iznos od 25.000 eura za podršku radu posebno kvalificiranih istražitelja koji će pomagati u sprovođenju istraga i procesuiranju zločina počinjenih u i oko Srebrenice.

Ambasador je naglasio značaj krivičnog gonjenja onih koji su odgovorni za ratne zločine u BiH, posebno pojedince koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici.

"Poljska Vlada posebnu pažnju pridaje značaju ovog pitanja zbog vlastite prošlosti i onoga što su naučili iz procesuranja ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata".

Uime Ureda registrara i Tužilaštva BiH registrar za Posebne odjele Tužilaštva BiH, David Schwendiman je izrazio zahvalnost ambasadoru u povodu donacije i obećao da će se sredstva iskoristiti da bi se osiguralo da se izvedu pred lice pravde oni koji su odgovorni za zločine počinjene u Srebrenici.

Ured registrara za Posebne odjele Tužilaštva BiH potvrdio je da su spomenuta sredstva danas primljena, te još jednom izrazio zahvalnost Vladi Republike Poljske.