Zbog incidenta intervenisala policija
1

Poljoprivrednici žele smjenu ministra Jerka Ivankovića Lijanovića

Piše: N. G.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pred Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Sarajevu jutros su organizovani protesti poljoprivrednih proizvođača, tačnije Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza Federacije BiH.

Poljoprivredni proizvođači okupili su se danas sa jednim jedinstvenim ciljem, a to je smjena resornog ministra Jerka Ivankovića Lijanovića.

Kako nam je kazao Mehmed Nikšić, predsjednik Federalnog udruženja mljekara, tražit će od premijera i predsjednika Federacije BiH da razriješe dužnosti ministra Lijanovića.

"Četiri su razloga zašto želimo smjenu ministra. Prvi je nepoštivanje zakonskih propisa, drugi je nepoštivanje institucija, odnosno zaključaka sa tematske sjednice Parlamenta FBiH. Da su ispoštovani ti zaključci, po kojima bi se sprečavao kriminal u ministarstvu, mi danas ne bismo imali potrebe dolaziti. Treći razlog je netransparentno trošenje novca i čevtrti je plansko uništavanje domaće proizvodnje u korist uvozničkih lobija", naglasio je Nikšić.

Poljoprivrednici su dodali da u protekloj godini pet proizvodnji nije dobilo ni marku, dok 841 aplikacija za kapitalna ulaganja nije ni otvorena. Osim toga, ministar, kako kažu, želi da program za 2013. godinu da na Vladu bez zakonske procedure.

"Ministar je planirao dalju pljačku kroz taj program i mi to nećemo dopusiti", istakao je Nikšić.

Incident tokom protesta

Tokom protesta poljoprivrednika zamalo je došlo do fizičkog obračuna između stotinjak demonstranata i predstavnika dijela poljoprivrednika koji ne učetvuju u protestima.

Intervencijom policije, incident većih razmjera je spriječen, javio je novinar agencije Anadolija.

Do usijanja situacije je došlo nakon što se među prosvjednicima pred zgradom Ministarstva pojavio predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović što je izrevoltiralo demonstrante koji su za njim uzvikivali "lopove" i "Lijanovićev čovjek", te pokušali da ga fizički napadnu.

Direktan fizički obračun spriječila je policija, a demonstranti se kazali da će "provaliti u zgradu Ministarstva" ukoliko Muslimović ne bude "uklonjen".

U izjavi za medije, Muslimović je rekao kako svi poljoprivrednici imaju isti interes, a to je naplata poljoprivrednih poticaja iz federalnog budžeta.

"Nemamo namjeru ni sa kim politizirati niti se tući. Kad bude vrijeme obračuna, treba se obračunavati sa onim ko je doveo do ovog stanja. Problem je u Parlamentu FBiH i on treba da ga riješi", naglasio je Muslimović.