BiH
0

Poljoprivrednici u Zenici iz protesta dijelili krastavice

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH danas je i u centru Zenice, ispred robne kuće "Bosna", u znak protesta zbog nedovoljne zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje, podijelilo veću količinu krastavica proizvedenih u Hercegovini.

"Vlada FBiH još nije usvojila program utroška poticaja u poljoprivredi za tekuću godinu iako je rok bio kraj maja, odnosno 60 dana od donošenja budžeta. Podjelom u ovom trenutku najugroženije kulture, krastavca, želimo izraziti nezadovoljstvo protiv nadležnih institucija. Konkretno, najodgovornijim smatramo državno ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i kompletno Vijeće ministara BiH u čijoj je nadležnosti izmjena porezne politike, prije svega oporezivanje luksuza, da bi ta sredstva bila investirana u poticaje", izjavio je Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Ovo udruženje insistira na donošenju Zakona o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje ili mjeri zabrane uvoza u udarnim proizvodnim terminima u BiH. Osim u Zenici, krastavice, ukupno oko 25 tona podijeljene su danas i Maglaju, Žepču, Zavidovićima i Doboju.