{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljoprivrednici traže uvođenje sezonskih carina

S
10.5.2009. u 11:51
0
0
Poljoprivrednici traže uvođenje sezonskih carina
0
Poljoprivrednici traže uvođenje sezonskih carina
Sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH Sead Jeleč izjavio je Srni da ovo udruženje pregovara sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o uvođenju takozvane sezonske carine za uvozno voće i povrće "u špici ponude", kao što to rade druge zemlje potpisnice Sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).
Jeleč je rekao da je uvođenje "sezonskih carina" dozvoljeno prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije i da bi to bila dobra vijest za domaće proizvođače voća i povrća.

On tvrdi da Savjet ministara i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kako je rekao, ne koriste sve mogućnosti koje pružaju potpisani aranžmani.

"Sporazum o slobodnoj trgovini, koji je BiH potpisala prošle godine sa zemljama članicama CEFTA pruža mogućnost zaštite domaće proizvodnje uvođenjem zaštitnih mjera", rekao je Jeleč i dodao da zemlja koja gubi, odnosno ostvaruje spoljnotrgovinski deficit, ima pravo da uvede zaštitne mjere za pojedine proizvodnje, a da se nakon toga vode pregovori sa zemljama članicama od kojih BiH trpi štetu zbog uvoza njihovih proizvoda.

Jeleč je rekao da Udruženje poljoprivrednika u BiH to pitanje želi da aktuelizuje, u čemu, kako kaže, ima razumijevanje i podršku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladena Zirojevića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: