Udruženja poljoprivrednika BiH
0

Poljoprivrednici traže uvođenje sezonskih carina

SRNA
Sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH Sead Jeleč izjavio je Srni da ovo udruženje pregovara sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o uvođenju takozvane sezonske carine za uvozno voće i povrće "u špici ponude", kao što to rade druge zemlje potpisnice Sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Jeleč je rekao da je uvođenje "sezonskih carina" dozvoljeno prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije i da bi to bila dobra vijest za domaće proizvođače voća i povrća.

On tvrdi da Savjet ministara i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kako je rekao, ne koriste sve mogućnosti koje pružaju potpisani aranžmani.

"Sporazum o slobodnoj trgovini, koji je BiH potpisala prošle godine sa zemljama članicama CEFTA pruža mogućnost zaštite domaće proizvodnje uvođenjem zaštitnih mjera", rekao je Jeleč i dodao da zemlja koja gubi, odnosno ostvaruje spoljnotrgovinski deficit, ima pravo da uvede zaštitne mjere za pojedine proizvodnje, a da se nakon toga vode pregovori sa zemljama članicama od kojih BiH trpi štetu zbog uvoza njihovih proizvoda.

Jeleč je rekao da Udruženje poljoprivrednika u BiH to pitanje želi da aktuelizuje, u čemu, kako kaže, ima razumijevanje i podršku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladena Zirojevića.