{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljoprivrednici traže pomoć za saniranje šteta

F
7.8.2007. u 10:40
0
0
Poljoprivrednici traže pomoć za saniranje šteta
0
Poljoprivrednici traže pomoć za saniranje šteta
Udruženje poljoprivrednika u BiH je uputilo resornim entitetskim ministarstvima pismo za pomoć poljoprivrednicima u saniranju šteta nastalih uslijed suše.
-Niti jedan od entiteta u BiH nije proglasio elementarnu nepogodu kako bi imao zakonski osnov za preduzimanje mjera na saniranju šteta poljoprivrednicima. Pošto je suša najviše ugrozila proljetne usjeve i proizvodnju kabaste stočne hrane ( trava, sijeno, silaže…) te proizvodnju sezonskog povrća, smatramo da bi trebalo ozbiljno razmišljati o oblicima pomoći pojedinim kategorijama poljoprivrednih proizvođača koji su se izdiferencirali kao krupniji robni proizvođači u ovim oblastima, stoji u pismu.

Udruženje poljoprivrednika ukazuje i na teškoće sa kojima će se susresti proizvođači mlijeka, tovljači svih vrsta stoke koji su ovisni o nabavci koncentrirane stočne hrane koja značajno poskupljuje jer je suša zahvatila cijelu jugoistočnu Evropu uključujući i velike izvoznice kukuruza i drugih koncentrata (Mađarska, Ukrajina).

Udruženje poljoprivrednika očekuje da će entitetska ministarstva hitno pokrenuti aktivnosti na proglašenju elementarne nepogode i zajedno sa kantonima u Federaciji BiH, donijeti set kratkoročnih mjera za pomoć poljoprivrednicima te osmisliti strategiju i politike koje nalažu ovakvi klimatski trendovi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: