Obećanje iz 2016.
17

Poljoprivrednici traže obećani status u zakonu o doprinosima, Čengić uputio amandman

E.S.H.
Irfan Čengić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Irfan Čengić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Naredne sedmice na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bi se trebao naći Prijedlog zakona o doprinosima.

Zastupnik Irfan Čengić u dostavio je amandman kojim bi se zaposlenim u poljoprivredi kao primarnoj djelatnosti obračunavao poseban koeficijent za plaćenje doprinosa, kao što je slučaj sa tekstilnom industrijom, rudarima, starim zanatima i drugim niskoakumulativnim zanimanjima.

"Od ovoga ne treba praviti političku priču, od Vlade očekujem da prihvati moj amandman jer je to njihovo obećanje iz 2016. godine. Mislim da nam je svima isti cilj, da zaštitimo domaće poljoprivrednike kako bi bili konkurentni na tržištu", ističe ovim povodom zastupnik Čengić

Ovim povodom kontaktirali smo i direktora sarajevske mljekare "Milkos" Adina Fakića koji ističe da prilikom ukidanja carina i drugih poreza i naknada će uvozni proizvodi biti puno konkurentniji na tržištu zbog olakšica i poticaja koje poljoprivrednici imaju u zemljama Evropske unije.

"Na tematskoj sjednici Vlade FBiH u 2016. godini jedan od zaključaka je bio taj da će se smanjiti osnovica za obračun doprinosa za zaposlene u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. U prijedlogu zakona nema realizacije tog zaključka, vjerujem da je to tehnički propust te da će Vlada prihvatiti amandman", ističe Fakić.

Poljoprivredni proizvođač u BiH nije konkurentan proizvođaču u EU zbog toga sto poljoprivrednici u EU imaju mnogo veći budžet za poljoprivredu, bespovratna sredstva iz EU fondova, povoljna kreditna sredstva, plavi dizel, povoljnu poresku politiku.