Traže ispunjenje zahtjeva
0

Poljoprivrednici traktorima blokirali put Tuzla – Orašje, spremni su i na blokadu graničnog prijelaza

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poljoprivrednici iz regije Posavine danas su blokirali magistralni put Tuzla – Orašje, koji neće biti prohodan do ispunjenja zahtjeva. Kako poručuju, ukoliko im nadležni ne udovolje, u narednim danima će uslijediti i blokada graničnog prijelaza.

Naime, grupa poljoprivrednika iz Posavskog kantona danas je blokirala magistralni put Tuzla – Orašje, a razlog su brojni nagomilani problemi.

U ovakav vid protesta prvenstveno su krenuli poljoprivrednici iz Orašja, a podršku su im pružile i kolege iz ostalih dijelova Posavine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Od nadležnih traže isplatu obećane pomoći za proizvedenu pšenicu u prošloj i ovoj godini, zatim isplatu naknada za eutanazirane svinje, dospjelih poticaja, kao i hitan sastanak povodom pitanja kako ući u jesenju sjetvu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Naši problemi su prisutni od proljeća i iza nas je propala proizvođačka godina. Ukoliko od nadležnih ne dobijemo obećano, mi nećemo moći pristupiti daljoj proizvodnji jer jednostavno nemamo čime raditi. Razgovora na nadležnima još uvijek nisu bili, a ako se u skorije vrijeme ne dese, sigurno ćemo stupiti u blokadu graničnog prijelaza", kazao je za Klix.ba Juro Kopačević, predsjednik Udruženja Žito iz Odžaka.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Shodno trenutnoj situaciji, izvjesno je da bi poljoprivrednici magistralnu cestu Tuzla – Orašje u blokadi mogli držati i tokom noći.