BiH
0

Poljoprivrednici se nadaju podršci novog Vijeća ministara

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) podržalo je za danas zakazano konstituiranje novog sastava Vijeća ministara BiH, te uputilo poziv predsjedavjućem Nikoli Špiriću da počne rješavati brojne probleme poljoprivrednih proizvođača.

-Špirić je ranije podržavao poljoprivrednike i sad je na takvoj funkciji da ima priliku da radi u njihovom interesu. Terzić nam više nije prepreka i mislim da bi odmah trebalo pristupiti formiranju ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja BiH, jer odatle su i počeli svi problemi. Nedostatak institucionalnih kapaciteta na državnom nivou onemogućava uspostavu krovnih institucija u oblasti poljoprivrede, tako da se bh. proizvodi ne mogu izvoziti, a država ne može koristiti pretpristupne fondove Evropske unije kojima bi se domaća poljoprivreda pripremila za ulazak u evropske integracije - rekao je danas predsjednik UPBiH Ranko Bakić na konferenciji za novinare održanoj u tzv. šatorskom naselju ispred zgrade institucija BiH.

On je istaknuo da je pomoć poljoprivrednim proizvođačima šansa za novu vlast da pripremi domaću poljoprivredu kako bi se uklopila u zakonodavstvo EU, naglasivši da je BiH zasigurno jedina zemlja u regionu koja nema državno ministarstvo poljoprivrede i centralne laboratorije za certificiranje prehrambenih proizvoda.

Udruženje poljoprivrednika u BiH danas je građanima Sarajeva besplatno podijelilo oko 10 tona prehrambenih proizvoda (mlijeka, pašteta i mesnih narezaka) u znak zahvalnosti za njihovu podršku poljoprivrednicima koji protestiraju pred zgradom institucija BiH.