{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljoprivrednici Posavine 4. oktobra kreću u "Seljačku bunu"

F
14.9.2012. u 09:00
0
2
Poljoprivrednici Posavine 4. oktobra kreću u "Seljačku bunu"
0
Poljoprivrednici Posavine  4. oktobra kreću u "Seljačku bunu"
Foto: Arhiv
Slavko Martinović, dopredsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH i predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Posavskog kantona, kazao je za Fenu da su predstavnici Seljačkog saveza BiH odlučili da 4. oktobra organiziraju proteste u Sarajevu.
"Za sada smo dogovorili da će se protesti održati u Sarajevu pred zgradom institucija FBiH i države BiH, a naknadno će biti saopćeno hoće li biti blokada na graničnim prijelazima i cestama. Ukoliko bude blokada graničnih prijelaza, blokirat će se izlazi i ulazi za robni saobraćaj, dok će se putnički saobraćaj preko graničnog prijelaza odvijati nesmetano“, kazao je Martinović.

Dodao je kako raniji zahtjevi poljoprivrednika ostaju i dalje nepromijenjeni.

"Od Vlade Federacije BiH tražimo smjenu ministra Jerka Lijanovića, donošenje odluke o finansiranju jesenje sjetve, te isplatu poticaja poljoprivrednim proizvođačima za prvih osam mjeseci ove godine. Od Vijeća ministara BiH tražimo uvođenje 'Plavog dizela' do početka jesenje sjetve, osiguranje izvoznih brojeva, primjenu međunarodnih sporazuma u sklopu kojih su sezonske mjere zaštite i izmjene i dopune zakona o carini uvođenjem prelevmana“, istaknuo je Martinović

Kazao je kako će od ispunjenja ovih zahtjeva, posebno dijela koji je upućen Vijeću ministara BiH, ovisiti i broj mjesta na kojima će se naći poljoprivredni proizvođači u blokadama 4. oktobra.

"Ukoliko se Vijeće ministara BiH ogluši o naše zahtjeve u protestima nazvanim 'Seljačka buna', uz poljoprivrednike iz Federacije, protestovat će i poljoprivredni proizvođači iz RS-a i Distrikta Brčko“, zaključio je Martinović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: