{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljoprivrednici ponovno najavljuju blokadu graničnog prijelaza Orašje

F
25.1.2008. u 20:00
0
0
Poljoprivrednici ponovno najavljuju blokadu graničnog prijelaza Orašje
0
Poljoprivrednici ponovno  najavljuju blokadu graničnog prijelaza Orašje
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) i njegova podružnica u Posavskom kantonu najavljuju blokadu graničnog prijelaza Orašje u ponedjeljak, 28. januara u 11.55 sati, s neograničenim rokom trajanja protesta, ukoliko se dotad ne budu iznašla rješenja za ključne probleme u agrarnom sektoru.
U saopćenju, Udruženje ističe da je u ovom trenutku gorući problem poljoprivrednika to što još nisu donesene carinske kvote o obaveznom otkupu žive stoke za 2008. godinu. Zbog toga, kako se navodi, domaći prerađivači nemaju obavezu da otkupljuju živu stoku i meso od poljoprivrednika iz BiH, jer ih mogu uvesti iz susjednih zemalja po daleko nižim cijenama.

Sve to, kaže se u saopćenju, dovelo je do stvaranja ogromnih viškova žive stoke, prije svega, svinja, zatim junadi i peradi, te mesa, čime su poljoprivrednici dovedeni u situaciju da je njihova proizvodnja bila uzaludna.

- Od ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Slobodana Puhalca smo tražili da nam upriliči sastanak o toj temi do kraja tekuće sedmice da bismo pokušali iznaći načine i moguća rješenja tog problema, no, međutim, on nije našao za shodno da nas pozove na razgovor da bismo pokušali zajednički riješiti taj problem, ističe se u saopćenju UPBiH.

Poljoprivrednici ističu da će, ukoliko ne budu do ponedjeljka imali konkretna rješenja i dogovore ići u najavljeni protest i blokadu graničnog prijelaza Orašje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: