BiH
0

Poljoprivrednici najavili protestni skup u petak ispred Parlamenta FBiH

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH organizira 28. decembra protestni skup poljoprivrednika ispred zgrade Parlamenta FBiH u 10 sati.

UPBiH je saopćio da se taj skup organizira u vrijeme kad federalni Parlament raspravlja o Vladinom Prijedlogu budžeta za 2008. da se zastupnici podsjete na njihove obaveze prema poljoprivredi i standardu građana.

Obaveze prema poljoprivredi, navodi UPBiH, utvrđene su u Strategiji razvoja poljoprivrede FBiH po kojoj za ovu granu treba osigurati u federalnom budžetu najmanje šest posto sredstava ili 100 miliona KM, a koju su zastupnici konsenzusom usvojili prije nekoliko mjeseci

  • Učesnici protestnog skupa se obraćaju zastupnicima u federalnom Parlamentu kao zadnjoj barijeri koja može popraviti propuste izvršne vlasti, ugraditi u budžet iznos za poljoprivredu koji je određen Strategijom poljoprivrede te otvoriti mogućnost razvoja poljoprivrede - stoji u saopćenju.

Udruženje tog dana u isto vrijeme namjerava blokirati zapadni ulaz u Sarajevo, te važnije granične prijelaze u BiH u 13 sati, u saradnji s udruženjima građana za povrat stare devizne štednje, Udruženjem nezaposlenih, Udruženjem penzionera u BiH, Udruženjem autoprevoznika u BiH te Udruženjem malih i srednjih poduzetnika u BiH.