Problemi u FBiH
9

Poljoprivrednici izlaze na proteste 10. juna ako im ne počnu isplaćivati poticaje

Piše: M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH najavili su održavanje protesta 10. juna ukoliko im nadležni ne počnu isplaćivati poticaje koji kasne već duži period.

Poljoprivrednici su danas održali sastanak na kojem je razgovarano o brojnim problemima koji pogađaju poljoprivredu. Vlada FBiH je danas usvojila dva programa kada je riječ o poticajima.

"Tražimo da hitno počne isplata trećeg kvartala i dugovanja iz prošle godine. Apelujemo na kantone da što prije dostave dokumentaciju kako bi se izvršila uplata četvrtog i prvog kvartala. Neisplaćivanje poticaja dosta koči poljoprivrednike koji su sada zbog loših vremenskih uvjeta prisiljeni da presijavaju usjeve jer su propali. Nemamo komisija koje vrše procjenu šteta, niti je kada takva šteta naplaćena", rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Ukoliko ne počnu uplate u narednom periodu, protesti će biti održani.

Vlada Federacije BiH je usvojila dva programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.

Prvim je planirano izdvajanje 68.700.000 KM na ime poticaja poljoprivredi i ruralnom razvoju, a drugim 2.500.000 KM kao poticaj veterinarstvu. Korisnici prvog programa su klijenti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.