BiH
0

Poljoprivrednici i bez "šatorskog naselja" nastavljaju mirne proteste

FENA
Predstavnici Udruženja poljoprivrednika u BiH danas su se okupili na mjestu bivšeg "šatorskog naselja", ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, da bi pokazali aktuelnoj vlasti da će mirne proteste nastaviti i zahvalili građanima Sarajeva na podršci koju su im za 834 dana protesta pružili.

-Uklanjanjem 'šatorskog naselja' nije završen proces. Jedna grupa poljoprivrednika uvijek će biti tu sve do ispunjenja naših zahtjeva. Nosit će transparente, tako da ćemo i dalje mirno i demokratski prosvjedovati, rekao je novinarima Miro Pejić, v.d. predsjednika Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Istaknuo je da su poljoprivrednici posebno razočarani zbog načina na koji su u subotu kasno uvečer morali otići iz "šatorskog naselja“.

  • To naselje je uklonjeno na nekorektan i divljački način. Policija je došla u kasnim satima u subotu bez ikakve najave, a poljoprivrednicima koji su bili u naselju oduzeti su čak i mobiteli pa nas ovo asocira na neka prošla, mračna vremena.Vlast je ponovno iskoristila institucije protiv svog naroda, rekao je Pejić.

On je podsjetio da poljoprivrednici nikada nisu pokazali agresivnost tokom svojih prosvjeda, te da nije bilo potrebe za takvim postupcima.

  • Smatram da je pitanje dana kada će i druge asocijacije nezadovoljnih građana izaći na ulice. Ipak, smatram da prosvjedovanje u 'šatorskom naselju' nije bilo uzaludno, jer su poljoprivrednici dvije godine imali zaštitu od 40 posto na tri carinske tarife koje se odnose na proizvode životinjskog porijekla, rekao je Pejić.