Protesti iduće sedmice
1

Poljoprivrednici FBiH žele podići krivičnu prijavu protiv premijera Nikšića

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Savez poljoprivrednih udruženja FBiH pomjerio je za narednu sedmicu proteste koji su trebali biti održani danas ispred zgrade Vlade FBiH.

Razlog je taj što su, kako su rekli, odlučili dati dodatno vrijeme premijeru FBiH Nerminu Nikšiću i federalnom ministru finansija Anti Krajini da odgovore na poziv za sastanak na kojem bi razgovarali o problemima poljoprivrednika.

"Budući da je istekao rok koji su predstavnici Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH naznačili u pozivu na dijalog premijeru Nikšiću i ministrima Lijanoviću i Krajini, te se, osim Lijanovića, ostali nisu odazvali i pokazali spremnost na dijalog i rješavanje problema u poljoprivredi, poljoprivrednici iduće sedmice počinju proteste. Istekao je rok od petnaest dana za pokušaj uspostave dijaloga, što znači da premijer i ministar finansija izbjegavaju pokušaj razgovora sa poljoprivrednicima", stoji u otvorenom pismu Saveza poljoprvirednih udruženja FBiH.

Kako poljoprivrednici kažu, dug prema njima iznosi desetak miliona maraka, a 50 dana im nije uplaćena nijedna marka.

"Odlučni smo da iduće sedmice počnemo proteste protiv ovakvog stava Vlade FBiH, a i da podignemo krivične prijave protiv premijera za kršenje zakona te tražimo ostavku ministra Krajine", stoji u otvorenom pismu ovog Saveza.