{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljoprivredni proizvođači u petak na sastanku u Predsjedništvu BiH

F
9.12.2014. u 12:08
0
1
Poljoprivredni proizvođači u petak na sastanku u Predsjedništvu BiH
0
Poljoprivredni proizvođači u petak na sastanku u Predsjedništvu BiH
Vladimir Usorac
Za danas planirani sastanak svih poljoprivrednih proizvođača u Bosni i Hercegovini sa članovima Predsjedništva BiH odgođen je za petak - potvrdio je za Agenciju Fena predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.
Na tom sastanku očekuje se da poljoprivrednici iz svih oblasti izlože probleme s kojima se suočavaju i definišu mjere zaštite domaće proizvodnje.

Usorac ističe da bi poljoprivrednici željeli da razgovaraju sa sva tri člana Predsjedništva BiH, jer su problemi ratara iz sva tri naroda isti i svi oni pune budžet BiH.

Kada su u pitanju mljekari, ponovio je da oni i dalje insistiraju na rješavanju poznatih 11 zahtjeva zbog kojih su ranije blokirali i carinske terminalne, jer smatraju da domaću proizvodnju guši prekomjerni uvoz mlijeka.

"Tražimo da se definše do kada će biti ispunjene mjere koje je usvojilo Vijeće ministara BiH i ko je odgovoran za taj posao", rekao je Usorac.

Potvrdio je da mljekari i dalje traže privremeno zatvaranje triju graničnih prijelaza u BiH, koji, kazao je, ne ispunjavaju uvjete za uvoz i izvoz robe animalnog porijekla, kao i da se pooštri kontrola na dva verifikovana granična prijelaza za taj posao.

-Terminal u Gradišci je mali i 70 posto robe se carini po ulicama i drugim mjestima..., što nije dobro o pitanju kontrola - tvrdi Usorac i dodaje da bi se i tri ostala granična prijelaza ponovo otvorila kada se za to steknu uvjeti, u smislu ispunjavanja evropskih kriterija.

Usorac također tvrdi da BiH, po policijskim izvještajima, ima i nelegalnih, odnosno "divljih" prijelaza prema Hrvatskoj 145, prema Crnoj Gori 27, a prema Srbiji 156, čime BiH gubi velike prihode.

Taj problem, zaključio je, mora se što prije riješiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: