{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljoprivredni proizvođači u petak na sastanku u Predsjedništvu BiH

F
FENA
9.12.2014. u 12:08
0
1
Poljoprivredni proizvođači u petak na sastanku u Predsjedništvu BiH
0
Poljoprivredni proizvođači u petak na sastanku u Predsjedništvu BiH
Vladimir Usorac
Za danas planirani sastanak svih poljoprivrednih proizvođača u Bosni i Hercegovini sa članovima Predsjedništva BiH odgođen je za petak - potvrdio je za Agenciju Fena predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.
Na tom sastanku očekuje se da poljoprivrednici iz svih oblasti izlože probleme s kojima se suočavaju i definišu mjere zaštite domaće proizvodnje.

Usorac ističe da bi poljoprivrednici željeli da razgovaraju sa sva tri člana Predsjedništva BiH, jer su problemi ratara iz sva tri naroda isti i svi oni pune budžet BiH.

Kada su u pitanju mljekari, ponovio je da oni i dalje insistiraju na rješavanju poznatih 11 zahtjeva zbog kojih su ranije blokirali i carinske terminalne, jer smatraju da domaću proizvodnju guši prekomjerni uvoz mlijeka.

"Tražimo da se definše do kada će biti ispunjene mjere koje je usvojilo Vijeće ministara BiH i ko je odgovoran za taj posao", rekao je Usorac.

Potvrdio je da mljekari i dalje traže privremeno zatvaranje triju graničnih prijelaza u BiH, koji, kazao je, ne ispunjavaju uvjete za uvoz i izvoz robe animalnog porijekla, kao i da se pooštri kontrola na dva verifikovana granična prijelaza za taj posao.

-Terminal u Gradišci je mali i 70 posto robe se carini po ulicama i drugim mjestima..., što nije dobro o pitanju kontrola - tvrdi Usorac i dodaje da bi se i tri ostala granična prijelaza ponovo otvorila kada se za to steknu uvjeti, u smislu ispunjavanja evropskih kriterija.

Usorac također tvrdi da BiH, po policijskim izvještajima, ima i nelegalnih, odnosno "divljih" prijelaza prema Hrvatskoj 145, prema Crnoj Gori 27, a prema Srbiji 156, čime BiH gubi velike prihode.

Taj problem, zaključio je, mora se što prije riješiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: