Dimitris Kourkoulas
0

Poljoprivreda najkomplikovaniji dio procesa integracije BiH u EU

FENA
Provedba projekta EU u BiH "Podrška implementaciji preporuka funkcionalnog pregleda u sektoru poljoprivrede BiH (SESMARD)" koji je započeo 2006., bila je uspješna i predstavljao je nastavak šire inicijative EU vezane za pružanje podrške procesu administrativne reforme, rečeno je danas u sjedištu Delegacije Evropske komisije u BiH u Sarajevu na završnoj konferenciji o tom projektu.

Najznačajnija postignuća projekta uključila su podršku u izradi novog zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH i izgradnju administrativnih kapaciteta u poljoprivredi na svim nivoima uprave u BiH, a sve radi boljeg razumijevanja zahtjeva koje će BiH morati ispuniti na putu usklađivanja s pravnom tečevinom EU.

EU je za projekt SESMARD izdvojio 1,2 miliona eura, a on je, prema riječima šefa Delegacije Evropske komisije u BiH ambasadora Dimitrisa Kourkoulasa, pružio podršku i u pripremi strateških dokumenata vezano za bh. poljoprivrednu politiku koja će usmjeravati usklađivanje sektora s politikama EU u oblasti podsticaja, ruralnog razvoja i registracije poljoprivrednih gazdinstava.

-BiH mora hitno rješavati ta pitanja ukoliko želi unaprijediti učinak poljoprivredno-prehrambenog sektora i na vrijeme stvoriti strukture neophodne za budući pristup znatnim sredstvima EU, kazao je Kourkoulas, dodavši da EU 40 posto budžeta izdvaja upravo za poljoprivredu.

U sklopu projekta SESMARD urađeno je mnogo, ali je preostalo i dosta posla.

  • EU će nastaviti da pomaže poljoprivredni sektor BiH jer poljoprivreda je, ustvari, najkomplikovaniji dio procesa integracije BiH u EU, dodao je.

Predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede, Distrikta Brčko, kao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević tokom skupa bili su saglasni da i u nastavku treba raditi na jačanju državnog ministarstva koje će pomoći entitete, jer, kako je rečeno, Bruxelles želi razgovarati samo s jednim predstavnikom iz BiH i to na državnom nivou.