Momir Dejanović
0

Politizacija administracije u Općini Doboj

FENA
Predsjednik Centra za humanu politiku Doboj Momir Dejanović saopćio je danas da je prisutan zabrinjavajuće visoki nivo politizacije administrativne službe Općine Doboj te porast zapošljavanja radnika koji se koriste samo u stranačke aktivnosti.

On, također, tvrdi da je ove godine u dobojskoj općinskoj administrativnoj službi registriran nagli rast broja onih koji se nalaze na platnom spisku.

“U maju je na platnom spisku bilo 220, junu 235 i julu 242 radnika i neradnika. Ako bude nastavljen ovakav trend zapošljavanja, može se očekivati da će u administrativnoj službi Općine Doboj na platnom spisku biti oko 300 lica do oktobarskih lokalnih izbora”, navodi u saopćenju predsjednik te nevladine organizacije.

Iznio je i podatak da je, u odnosu na sistematizaciju radnih mjesta iz 2005. godine, u julu ove godine bilo 50 posto više na platnom spisku općinske administrativne službe.

“Procjena je da će povećan broj osoba na platnom spisku u administrativnoj službi Općine Doboj do ovogodišnjih lokalnih izbora, njene građane koštati dodatnih dva miliona KM. Većina ovih osoba nema sistematizirano radno mjesto, a dio njih ne dolazi na posao i imaju angažman stranačkih aktivista u predizbornoj kampanji”, tvrdi Dejanović.

Navodi još i da je “u toj službi jedini kriterij kod zapošljavanja stranačka pripadnost i podobnost”.

Dejanović tvrdi da se vodi kampanja pritiska na stare radnike da postanu članovi vladajuće političke stranke.

“Radnici se koriste kao stranački aktivisti u predizbornoj kampanji, na dan izbora, podršci Karadžiću i slično”, zaključuje predsjednik dobojskog Centra za humanu politiku.