Čestitamo
1.7k

Politike prolaze, domovina opstaje: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, 74. godišnjicu utemeljenja moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije, čime je obnovljena bh. državnost iz srednjeg vijeka.

Dvadeset petog novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

U vihoru Drugog svjetskog rata jedinstvo svih naroda omogućilo je da BiH 1943. godine obnovi svoju državnost koju je izgubila 1463. godine osmanskim osvajanjem Srednjovjekovne bosanske države. Danas više nego ikad u turbulentnom vremenu kroz koje prolazi ova zemlja, potrebno je jedinstvo i poštivanje i uvažavanje svih naroda i njihovih prava.

Na tom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, unutar koje će muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti.

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 s pravom glasa. Usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inozemstvu mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Odluke ZAVNOBiH-a potvrđene su i na zasjedanju AVNOJ-a, a definisane su i granice BiH koje su određene odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Danas se BiH prisjeća svoje herojske borbe u očuvanju državnosti i tekovina koje sežu duboko u srednji vijek.

Iako je Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine ("Službeni list Republike BiH", broj 9/95) određeno da je 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine, nažalost, ovaj praznik se obilježava samo u Federaciji BiH. Republika Srpska nikada od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nije priznala ovaj datum kao državni praznik.

Danas čak ne postoji saglasnost ni dvojice članova Predsjedništva BiH, odnosno Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Izetbegović će večeras organizirati svečani prijem povodom Dana državnosti, ali na njemu neće biti predsjedavajućeg Predsjedništva Dragana Čovića koji je ranije poručio da neće prisustvovati jer je Izetbegović samostalno planirao svečanost, a on je na službenom putovanju u Afganistanu.

Svim čitateljima portala Klix.ba čestitamo Dan državnosti BiH uz nadu da će se ovaj praznik u budućnosti jedinstveno obilježavati.