Enes Ganić
0

"Politika vladajuće strukture kriva za lošu privatizaciju"

SRNA
Enes Ganić, Foto: Nezavisne
Enes Ganić, Foto: Nezavisne
Politika vladajuće strukture u Federaciji BiH (FBiH) kriva je za loš rezultat privatizacije u ovoj i prethodnim godinama, izjavio je direktor federalne Agencije za privatizaciju Enes Ganić.

"Politika privatizacije bila je prihvaćena na sjednici Vlade, ali je na kraju povučena nakon nekoliko pokušaja usvajanja u parlamentu. Nije bilo dovoljno političke podrške da bude prihvaćen taj dokument koji bi bio osnova za operativne poslove. Privatizacije su se mogle desiti da je odmah prihvaćen", smatra Ganić.

On je za sutrašnji broj "Nezavisnih novina" rekao da će novi plan privatizacije imati drugačiji pristup i da su od firmi već zatraženi precizniji podaci o stanju nekretnina koje imaju u FBiH, van BiH, aktivnom i pasivnom bilansu, obavezama po osnovu kredita, hipotekama, stanju na računima sa 31. avgustom ove godine, kćerkama firmi u inostranstvu, udjelima u drugim firmama. 

"Nismo znali šta se dešava u firmama koje su osnovane u inostranstvu. Toliki detalji ranije nisu bili predviđeni programom privatizacije. Nadzorni odbori su to uglavnom površno radili. Uočili smo da ima razlika o onome što nam je dostavljeno i što je u stvarnosti, da ima pokušaja da se zamagle neke stvari preko firmi kćerki i udjela i izvuku iz osnovne firme", naglasio je Ganić.

Prema njegovim riječima, revidirani plan i program za svaku firmu mora imati te podatke kako bi mogla biti donesena kvalitetna odluka da li prodavati, koliko kapitala i na koji način. 

"Osnov revidiranog plana je plan privatizacije koji je usvojila Vlada sa /bivšim premijerom/ Nedžadom Brankovićem, ali drugačije će se odrediti prioritet. Insistiraće se na `Energoinvestu`, `Bosnalijeku`, `Šipad eksport-importu`, `Unisu` koji nisu bili u prioritetu. Dinamiku će precizno predložiti ministarstva. Telekomi ostaju u planu, ali samo kao evidentirani da imaju državni kapital. Neće biti u prioritetu", rekao je Ganić.

Na pitanje da li je, s obzirom na ovakav tok privatizacije, otežano finansiranje Agencije i prijeti li joj gašenje, Ganić tvrdi da nije otežano i da su ove godine prodali više od 100 predmeta u maloj privatizaciji. 
"Ta sredstva idu uglavnom firmama, a pet odsto ostavlja se Agenciji. Sredstva koja imamo racionalno koristimo. Smanjili smo sve troškove na minimum, a imali smo i neke prihode po osnovu kamata za sredstva na računima u bankama kod nas. Imamo dovoljno da naredne dvije godine poslujemo bez problema", rekao je Ganić.