Ne idu u školu
48

Politika se lomi na leđima bošnjačke djece kod Zvornika: Diskriminacijom do odlaska s ognjišta

A. K.
Učionica područne škole u Liplju i danas je prazna (Foto: A. K./Klix.ba)
Učionica područne škole u Liplju i danas je prazna (Foto: A. K./Klix.ba)
Sedam učenika područne škole u Liplju nadomak Zvornika ni ovoga ponedjeljka nije sjelo u školske klupe. Najavljeni sastanak nadležnih i roditelja učenika ipak nije održan, a samim tim problem u vezi s izučavanjem bosanskog jezika nije riješen.
Višegodišnji problem za učenike bošnjačke nacionalnosti u Liplju zvanično nikada nije riješen, zbog činjenice da po školskoj dokumentaciji oni ne izučavaju bosanski jezik i književnost, već, kako je to navedeno "jezik bošnjačkog naroda".

Svaka godina za tamošnje učenike počinjala je višednevnim štrajkom koji bi po ustaljenoj matrici rezultirao sastankom roditelja i nadležnih iz Republike Srpske, postiglo bi se obećanje o rješavanju problema, osnovci bi se vratili na nastavu, ali bi krajnji ishod za njih bio nezadovoljavajući.

Razlog leži u činjenici da vlast, odnosno nadležno resorno ministarstvo svoje obećanje ne potkrepljuje zvaničnim pisanim aktom po kojem se učenicima udovoljava u izučavanju bosanskog jezika i književnosti, što bi im trebalo biti zagarantovano kroz presude Ustavnog suda BiH i Vrhovnog suda Republike Srpske.

Roditelji poručuju da se ovakvim vidom diskriminacije od politike želi stvoriti ambijent u kojem bi Bošnjaci bili nagnani na korak odlaska sa svojih ognjišta na koja su se vratili nakon ratnih dešavanja.

"Ovakva politika se vodi samo u cilju da svi napustimo ovo područje, a potezi vlasti najviše se lome preko leđa učenika. Vlast ovim pokazuje da mi nismo dobrodošli na svojoj zemlji, zbog čega je psihičko stanje povratnika veoma teško. Zbog svega djeca nisu vesela, ne ide im se u školu i žive bez cilja, jer nemaju osnovno zagarantovano pravo, a to je pravo na jezik. Odluke suda su na strani pravde, ali stanje je takvo kakvo jeste", kazao je za Klix.ba Hasan Omerović, povratnik u Gornju Kamenicu.

Bošnjačka djeca u Liplju nastavu ne pohađaju od 1. septembra ove godine, zbog čega je za danas u prostorijama škole bio zakazan sastanak predstavnika Ministarstva obrazovanja RS i roditelja. Međutim, nadležni se nisu pojavili, a učenici samim tim ponovo nisu sjeli u školske klupe.

"U ovom sistemu mi se susrećemo s mnogo nelogičnosti. Područno odjeljenje u Liplju nastavu je izučavalo prema nastavnom planu i programu Tuzlanskog kantona, što je bilo sporazumno između entiteta. Međutim, iz entitetskog pedagoškog zavoda prošle godine nam je rečeno da je taj dokument istekao, ali mi smo sada stekli utisak da nas se na ovaj način pokušava ucjenjivati", kaže nam Husein Sačević, jedan od roditelja čije dijete pohađa područnu školu u Liplju.

Sačević je otac petero djece koja su se kroz godine školovanja suočavala s diskriminacijom, zbog čega je dosad na adrese pet ambasada uputio zahtjeve za odobravanje azila. Cilj mu je, kako navodi, da njegova djeca imaju svijetlu budućnost.

"Želim da oni imaju mogućnost ostvarivanja osnovnih ljudskih prava, a ovdje je to nemoguće. Sve što su nam nadležni obećali na kraju je ispalo kao čista laž", naglašava Sačević.

S druge strane, iz Osnovne škole "Sveti Sava", kojoj pripada područna škola u Liplju, navode da na osnovu Zakona i pravilnika o vođenju pedagoške dokumentacije RS ne mogu ispuniti zahtjeve bošnjačke djece, odnosno njihovih roditelja o upisivanju naziva jezika. Poručuju da oni ovaj problem ne mogu riješiti, naglašavajući da je to u ingerenciji višeg nivoa, odnosno vlasti u Republici Srpskoj.