"Politika osporavanja integriteta BiH je stvarni izvor opasnosti"

F
FENA
20.1.2010. u 13:18
0
42
"Politika osporavanja integriteta BiH je stvarni izvor opasnosti"
0
"Politika osporavanja integriteta BiH je stvarni izvor opasnosti" Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je danas u izjavi za Fenu, na molbu da prokomentira nedavnu izjavu odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi u slučaju otcjepljenja RS-a s vojskom prekinuo koridor u Posavini, kao i reakciju njegovog kolege iz Predsjedništva Nebojše Radmanovića, da je stvarni izvor opasnosti od konflikta, ne samo u BiH nego i u regiji, zapravo politika osporavanja integriteta Bosne i Hercegovine.
Za Komšića, kao i za mnoge u BiH, Mesićeva izjava nije ništa novo, jer je, podsjeća predsjedavajući, stara više od dvije godine, kada je Mesić u jednom od razgovora rekao da Hrvatska, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, nikada neće dozvoliti cijepanje BiH i da je strateški interes Republike Hrvatske upravo cjelovita Bosna i Hercegovina.

"Tačno je da je rekao da bi Republika Hrvatska bila prisiljena i vojno intervenisati ako priča o referendumu u RS-u o otcijepljenju prestane biti samo verbalna akrobatika u dnevnopolitičke svrhe, te postane nešto ozbiljnije, odnosno da se zaista organizira referendum o samostalnosti RS-a", naveo je Komšić.

Kada je u pitanju Radmanovićeva reakcija, predsjedavajući Komšić podsjeća da je on još ranije znao za ovakav stav i Mesićevu izjavu i ne može se sjetiti da je reagirao na bilo koji način.

"Sadašnja njegova reakcija na 'staru', njemu već ranije poznatu Mesićevu izjavu, i to u trenutku kada Mesić odlazi s funkcije i kada prestaju sve njegove ustavne nadležnosti nad upotrebom vojnih jedinica Republike Hrvatske, dakle kada Mesićeva izjava nema realnu moć i efekt, govori o tome da je političarima u RS-u zapravo 'drago', ma kako to paradokslano zvučalo, zbog ove i sličnih izjava", rekao je Komšić.

Zato smatra da njima, uključujući Radmanovića, ovakve i slične izjave trebaju da bi se pokazali stvarnim i pravim zaštitnicima RS-a i srpskog naroda u BiH, da bi taj isti narod stalno plašili "unutrašnjim" i "vanjskim" neprijateljim, raznim zavjerama protiv RS-a i Srba kao naroda, da bi stvarali paranoidne situacije kako su svuda okolo neprijatelji Srba, a da Srbi, kao narod, jedinu zaštitu imaju u "velikom vođi" Miloradu Dodiku i u njegovom naručju.

"I naravno, Miloradovim partijskim drugovima, gdje ubarajam i Radmanovića", kazao je Komšić.

Dakle, smatra predsjedavajući, sve ovo nema nikakve veze sa stvarnim stanjem, nego samo ima veze s predstojećim izborima u BiH.

"U tu svrhu dobre su im i izjave odlazećeg predsjednika susjedne države", dodao je.

Na kraju razgovora predsjedavajući Komšić je ocijenio da je činjenica kako je stvarni izvor opsanosti od konflikta, ne samo u BiH nego i u regiji, zapravo politika osporavanja integriteta BiH i da takva politika podstiče aktiviranje strateških interesa susjednih i drugih zemalja, "a o tome vam Radmanović i njegovi drugovi neće reći niti riječi, a pogotovo to neće reći građanima RS-a".


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: