Neumjesne poruke
970

Politika na karnevalu u Čapljini: Pokop za Željka K. i paljenje haškog sudije Agiusa

Klix.ba
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
Danas su u Čapljini održane Velike maškare - Karneval fest 2018 koji je, po svemu sudeći, zadobio i popriličnu političku notu koja je naišla na veliko neodobravanje dijela javnosti.

Naime, jedna od atrakcija bio je i kovčeg ili tabut, te nišan na kojem je stajalo ime "Željko K.". Tabut su okruživali partizani sa zelenim maramama, jedan ustaša i imam. Iako krajnja namjera autora nije poznata, umjetnost je u oku posmatrača te se može zaključiti samo to da je riječ o aluziji na Željka Komšića i njegovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Također, na karnevalu se našla i lutka koja neodoljivo podsjeća na sudiju Carmela Agiusa koji je presjedao sudskim vijećem koje je donijelo odluku o presudi zločinačkoj šestorki tzv. Herceg-Bosne. Karnevalske lutke po običaju predstavljaju simbole onoga "lošeg" i na kraju festivala one bivaju zapaljene.

Atrakcije na karnevalu privukle su veliku pažnju na društvenim mrežama gdje su ponajviše izazvale kritiku i ogorčenje zbog politizacije jednog građanskog i po definiciji radosnog događaja. Inače, najveći fanovi karnevala su svakako najmlađi građani Čapljine, te je i to jedan od razloga za niz kritika.

Završne maškare planirane su 13. februar okupljanjem promenadne povorke, a istoga dana najavljen je i prijam kod načelnika općine Čapljina.

Inače, 54. Pokladni dani Trebižat-Čapljina započeli su 4. veljače Malim maškarama u Domu kulture u Trebižatu. Organizator Pokladnih dana je HKUD "Seljačka sloga" iz Trebižata.