Borba za vlast
18

Politički zaplet u Krajini: U glavnoj ulozi Agan Bunić uz masovno osipanje SBB-a

I. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Stranci demokratske akcije, Laburističkoj stranci i Demokratskoj fronti je za formiranje nove većine u Skupštini Unsko-sanskog kantona bio potreban Fahrudin Radončić, koji je, sudeći prema reakcijama iz Krajine, zarad interesa da se sruši aktuelna većina najviše naštetio vlastitoj stranci.

Trebalo je da Savez za bolju budućnost bude četvrti partner u novoj kantonalnoj većini Unsko-sanskog kantona, da svoju neposlušnost stranci nisu demonstrirali zastupnici u Skupštini USK Agan Bunić i Ifeta Kadić.

Klub zastupnika SBB-a je još u oktobru u Skupštini USK odbio koaliciju sa SDA u Krajini jer se kao četvrti partner u skupštinskoj većini pojavljivala Laburistička stranka kojom upravlja Fikret Abdić. Bunić i Kadić su ostali dosljedni tom principu.

Iz SBB-a su, kako je obrazloženo, isključeni zbog nepoštivanja stranačkih odluka, zbog čega je negodovalo više od 100 drugih članova te stranke, koji su je svojevoljno napustili u znak podrške kolegama.

Nisvet Jusić, zastupnik NB u Skupštini USK, izjavio je kako smatra da su zastupnici SBB-a postupili principijelno, budući da su ranije najavili da neće ulaziti u koaliciju sa Laburističkom strankom ratnog zločinca Fikreta Abdića.

"Ako nam smeta da ratni zločinci, bilo koje nacionalnosti, upravljaju nekim državnim ili entitetskim institucijama, onda nam to isto mora smetati na nivou lokalnih vlasti u Unsko-sanskog kantonu", rekao je Jusić za Klix.ba.

Procijenio je kako će se nastaviti proizvođenje kriza u okviru postojeće skupštinske većine u Unsko-sanskom kantonu, ali da za sada nema naznaka da će se formirati nova većina.

"Teško je davati dugoročne prognoze. SDA neće odustati. Tražit će modalitete, forme, načine da bude dio većine... Ali pokušaj sa Laburističkom strankom je od početka osuđen na propast", kategoričan je Jusić.

Agan Bunić je, prije nego što je pristupio SBB-u, bio član SDA, ali je svojim djelovanjem, što političkim, što izvan politike, uvijek želio ostaviti utisak nezavisnog i slobodnog pojedinca, zbog čega plaća visoku cijenu.

Nema sumnje da će politički protivnici njegove slabosti znati iskoristiti.