TVSA
0

Politički pritisci na uređivačku politiku

FENA
Kvalifikacije Narodne stranke Radom za boljitak, prezentirane danas javnosti, Televizija Kantona Sarajevo smatra pokušajem političkog pritiska na poslovanje ove kuće te odbacuje sve navode o nekorektnom odnosu rukovodstva prema dosadašnjem uredniku u Informativnom programu TVSA Muji Delibegoviću.

Kantonalno povjerenstvo Narodne stranke Radom za boljitak u javnosti se oglasilo povodom otkaza ugovora o radu uručenom Muji Delibegoviću, ujedno nosiocu stranačke liste za Općinsko vijeće Novi Grad.

U današnjem saopćenju TVSA navodi se da je o kandidaturi Delibegovića za predstojeće lokalne izbore kao nosioca liste Radom za boljitak Uprava kuće saznala iz sredstava javnog informiranja te odmah zatražila od uposlenika da pojasni svoju političku aktivnost, kada je službeno na bolovanju od 11. maja.

Dalje se pojašnjava da je Delibegović odbio pojaviti se u preduzeću, a na razgovor je poslao advokata koji je ujedno i član Kantonalnog povjerenstva Narodne stranke Radom za boljitak.

lako je Delibegović počinio težu povredu Pravilnika o radu IP TVSA i prekršio Novinarski kodeks (u kojem je jasno definirana obaveza distanciranja novinara od politike) zbog čega je automatski mogao dobiti otkaz Ugovora o radu, Uprava TVSA je u želji da bude maksimalno korektna Delibegoviću predložila mirovanje radnog odnosa do završetka izbornog procesa.

Uposlenik je odbio da se u predviđenom roku izjasni o prijedlogu Uprave. U međuvremenu su se pojavili dokazi da je Delibegović zloupotrijebio bolovanje, čime je prekršio još jedan član Pravilnika o radu.

Zbog svega toga uručen mu je otkaz Ugovora o radu koji će stupiti na snagu 5. septembra, navodi se u saopćenju.

JP TVSA napominje da, poštujući evropske standarde profesionalnog novinarstva i pravilnike preduzeća, ostaje čvrsto pri stavu da novinari javnih medija moraju biti distancirani od politike, a ne istovremeno biti i novinari i političari.

"Naše preduzeće i ubuduće se namjerava ograditi od svih urednika i novinara koji su politički aktivni", ističu u Upravi JP Televizije KS-a te najavljuju da će zbog pokušaja grubog miješanja u poslovnu i programsku politiku javnog medija, Narodnu stranku Radom za boljitak prijaviti Centralnoj izbornoj komisiji.