Rajko Kuzmanović
0

"Politički destruktivci drže BiH u političkom getu"

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ocijenio je danas da politički destruktivci, inostrani i dijelom bošnjački, drže BiH i Republiku Srpsku u stalnom političkom getu i vrtlogu.

On je naveo da ti politički destruktivci drže RS i BiH u stalnoj atmosferi političkih, pravnih i ustavnih promjena, koje formalno nazivaju reforme, a u suštini su destruktivne, jer razaraju pravni i ustavni poredak, mukotrpno uspostavljen Dejtonskim sporazumom.

Kuzmanović je na otvaranju skupa o temi "RS - stanje i perspektive" u Banjaluci ocijenio da ne čudi bošnjačka politika ka centralizaciji svega i svačega, ali da začuđuje tolika briga inostranog faktora za BiH, za njeno ustavno uređenje i budućnost.

"Ali, budućnost koju oni kreiraju nije budućnost ostala dva konstitutivna naroda, pa se zato nikada neće i ne može ostvariti", rekao je Kuzmanović.

On je naglasio da niko iz RS nikada neće prihvatiti ukidanje entiteta, neustavno prenošenje nadležnosti, ukidanje nekih institucija, unitarizaciju i centralizaciju, naturanje državnog, takozvanog bosanskog jezika i stvaranje državne nacije.

Prema njegovim riječima, sve se podređuje konceptu unitarizacije i majorizacije brojnijih snaga i sve se čini da se BiH pretvara od složene, federalno-konfederalne države u unitarnu.

"Sada su najnovije ucjene da mijenjamo Ustav radi stvaranja uslova za ulazak u Evropsku uniju i NATO pakt. Najnovije predložene ustavne promjene idu u smjeru slabljenja RS sve do njene negacije", ocijenio je predsjednik Srpske.
On je istakao da se današnji skup razlikuje od brojnih drugih koje je ova zemlja zapamtila, a koji su i danas prečesti počev od Sarajeva, Vlašića, Mostara i Butmira, pa do mnogih mjesta u zemljama Evrope i Amerike.

"Takve rasprave i reforme po pravilu organizuju i vode međunarodne organizacije, a prije svih OHR i visoki predstavnici, podstaknuti i podržani od krajnje destruktivne unitarističke sarajevske političke klerikalne desnice", naveo je Kuzmanović.

On je učesnicima današnjeg skupa poručio da od njih očekuje da političku, ekonomsku, obrazovnu i naučnu situaciju u RS i BiH objektivno sagledaju i procijene, da kritički govore, da stoje na zaštiti ustava i ustavnosti, prava i pravde.

"Preporučite nam način i put kako da zaštitimo RS u njenom punom ustavnom kapacitetu, a da pri tome ne narušavamo prava drugih konstitutivnih naroda, te da RS učinimo trajnom kategorijom, kakva i jeste", apelovao je Kuzmanović.

Skup "Republika Srpska - stanje i perspektive" organizuju Centar za nacionalnu strategiju Beograd i njegovo predstavništvo u Banjaluci, te Forum za regionalni dijalog i saradnju Banjaluka, a pokrovitelj je Ministarstvo nauke i tehnologije RS. Okupio je akademike, profesore, istraživače i analitičare iz sfere društvenih nauka.